Tanjug/AP
Novak Đoković

Nemački “Zidojče cajtung” piše da “teniski profesionalac Novak Đoković jadikuje zbog svog javnog imidža i da ga je jedno pitanje isprovociralo da otvori dušu – na neobičan način u neobično vreme. Pred važan meč”.

Novinar “Zidojče cajtunga” piše da je portal tennismajor.com preneo da je jedan srpski novinar Đokoviću postavio pitanje na srpskom sa sledećim uvodom: “Na Otvorenom prvenstvu Australije pre godinu dana Švajcarac Rodžer Federer, i pored problema sa preponama, pobedio je Amerikanca Sandgrena nakon što je spasao sedam meč lopti. Đoković je sada učinio slično u Melburnu, na istom grend slem turniru. Uprkos povredi trbušnog mišića, 33-godišnjak je u pet setova nadvladao američkog profesionalca Tejlora Frica i Kanađanina Miloša Raonića u četiri seta. Ali dok su Federera dizali u nebesa, oko Đokovića je pokrenuta rasprava o tome da li je zaista bolestan.”

Kako Đoković to vidi – pitao je novinar – i time otvorio staru ranu. “Ako počnemo da razgovaramo o tome, večeras nećemo završiti”, rekao je Đoković, koji je pobedio na 17 grand slem turnira i počeo da priča:

Oseća da nije adekvatno cenjen u poređenju sa svojim protivnicima. “Ne mogu da kažem da me to ne pogađa, rekao je, naravno da me pogađa nepravda ili nepravedno predstavljanje u medijima”. On je čovek, i sve to ga ne zabavlja, prenosi “Zidojče cajtung”.

Prkos – najveća Đokovićeva snaga

Autor Gerald Klefman piše da „Đoković nije napomenuo da se mediji ne bave njegovim ponašanjem sami od sebe, već da temu pokreću i protagonisti u tenisu. Patrik Moratoglu, trener Serene Vilijams, rekao je da Đoković ponekad simulira probleme kako bi protivnik mislio da je on slab.

Mediji u mnogim slučajevima odražavaju i ponašanje navijača. Činjenica je da su Đokovića izviždali u finalu Vimbldona – jer je pobedio Federera, koji je tamo posebno obožavan. Boris Beker redovno brani Đokovića, kojeg je trenirao tri godine – i time pojačava utisak na koji se Đoković stalno žali: da mu je imidž u javnosti suviše loš.

Potom nemački list navodi da je „Đoković, koji je mnogo puta u karijeri provocirao svojim mišljenjim i ponašanjem, sada doneo odluku: Ja samo imam moć da kontrolišem ono što radim, a ne to šta drugi pišu o meni, kako me ocenjuju ili kritikuju. To znači – da želi da se fokusira samo na sebe.“

Klefman konstatuje da je „vreme ove izjave bilo iznenađujuće – uoči duela sa sedmim igračem sveta Aleksandrom Zverevom u četvrtfinalu. Povreda mišića stomaka nije prošla. Njegova sumnja da je nešto puklo, a on ipak nastavio da igra, izazvala je špekulacije da preteruje. Đoković je uveravao da može da igra samo sa lekovima protiv bolova i da ne zna dokle će stići na turniru sa tom povredom.“

“U svakom slučaju, oživljena je Đokovićeva najveća snaga – njegov prkos. Naravno da boli kada te bez razloga kritikuju i kada te drugačije tretiraju. Ali na neki način, to je put koji sam izabrao. “Niko u medijima ne može da slomi moj duh”, rekao je Đoković i dodao: “Znam ko sam, šta sam, gde sam, gde sam bio i kuda idem”. Sve su to čudne i neverovatne izjave tako kratko pre važnog meča, piše “Zidojče cajtung”.

1 COMMENT

  1. “Mile Golja”
    Komentar nemackog novinara, lici vise na Sokrtesovu zakletvu.
    Prava steta za cenjeni Süddeutsche Zeitung. Pametnom dosta.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here