pixabay.com
Kotor

Crna Gora ne dozvoljava Srbima da uđu u zemlju. Verovatno se manje radi o zaštiti od korone, a više o o sporu oko Srpske pravoslavne crkve, ocenjuje nemački list “Zidojče cajtung”.

“Koronavirus je do sada je manje pogodio jugoistočnu Evropu nego neke druge delove Evrope, između ostalog i zato što su više vlada tog regiona rano uvele restriktivne mere i zatvorile granice. Ali sada, baš ublažavanje tih mera dovodi do sukoba“, piše nemački list.

“Vlada Crne Gore je odlučila da 1. juna ponovo otvori granice, za državljane mnogih evropskih zemalja, uključujući Hrvatsku, Albaniju, Grčku i Sloveniju. Srbija i Bosna i Hercegovina, koja je delom srpska, izričito su isključene”.

List iz Minhena potom prenosi oštre reakcije ministra spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića i premijerke Ane Brnabić iz kojih se vidi ogorčenost, ali ne i namera da se uzvrati istom merom.

Politički razlozi

“Da li se selektivna zabrana ulaska u Crnu Goru zaista pre svega odnosi na suzbijanje širenja korone? Pandemija Covid-19 nije značajnije pogodila Srbiju i Bosnu i Hercegovinu nego druge zemlje jugoistočne Evrope. Vlade obe zemlje slute da iza toga pre stoje politički razlozi”, piše “Zidojče cajtung” i objašnjava:

“Ponovno se rasplamsava sukob između Crne Gore i Srbije, koji je tokom korona-krize samo privremeno bio suzbijen. Od kraja decembra, desetine hiljada ljudi u Crnoj Gori redovno je protestovalo protiv novog verskog zakona koji je usvojio parlament. Ulični protesti su nekoliko puta bili nasilni”.

Pozadina sukoba

“Od početka je bilo jasno da se sukob ne odnosi samo na crkvu i nekretnine. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obećao je pomoć crkvi koja se u susednoj zemlji našla u nevolji i ponovo govorio o jedinstvu srpskog naroda. Đukanoviću je to pak ojačalo njegovo uverenje da Srpska pravoslavna crkva deluje kao politička organizacija i sprovodi velikosrpsku politiku”, piše nemački list.

“Zidoče cajtung” potom navodi da “takva retorika budi sumorne uspomene na propagandu koja je u regionu podstakla ratove devedesetih. Neki analitičari polaze od toga da obe strane imaju interes da održavaju sukob, jer tako mogu da skrenu pažnju svog stanovništva od ekonomskih problema sa kojima se suočavaju obe zemlje – i koji su se zbog korone samo pojačali”.

“Za Crnu Goru, malu državu na jugoistoku Jadrana, turizam je jedan od najvažnijih izvora prihoda. Odluka o ponovnom otvaranju granica vođena je nadom da će taj sektor oživeti. Ali efekat će verovatno biti umanjen: Jedan ne tako mali deo stranih gostiju u Crnoj Gori obično dolazi iz Bosne i Hercegovine i Srbije”, podseća na kraju ugledni nemački list.

4 COMMENTS

  1. E moj novinaru ili urednice u Kuci. Pa ako ne znte da procitate Njemacki Onda se u (napse süd deutsche zeitung)
    Njemacki citaj na Njemackom a Engleski na Engleskom
    TOLIKO DRUGI PUT
    NIK

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here