EPA/Martin Divisek
Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je prošao kroz mnoge političke preobražaje, ali iako se sada zaklinje u Evropsku uniju, svakim potezom pokazuje da ne vodi takvu politiku i da mu je i dalje mnogo više stalo do Rusije, piše nemački dnevnik Zidojče cajtung.

Dnevnik ocenjuje da je „povezanost sa Rusijom jedna od najjačih konstanti u životu Aleksandra Vučića, iako istovremeno tvrdi da želi da odvede Srbiju u EU“.

List podseća da je Vučić nedavno u Beogradu prilikom susreta sa predstavnikom čečenskog predsednika Ramzana Kadirova, koji se smatra odgovornim za ratne zločine i u Rusiji i u Ukrajini, rekao da se „rusko-srpski odnosi ne mogu uništiti ni pod kakvim pritiskom“.

„Pedesetdvogodišnji Vučić za sobom ima brojne političke metamorfoze – od ministra propagande pod srpskim autokratom Slobodanom Miloševićem i tvdokornog nacionaliste, do navodnog reformskog političara, a sada nazad do neonacionalističkog populiste“, piše SZ

Prema pisanju lista, Vučić već više od deset godina određuje politiku Srbije i vlada autoritarno poput Viktora Orbana u Mađarskoj, a u Srbiji „čak i o najkrupnijim skandalima izveštavaju samo malobrojni nezavisni mediji“.

„Kada bi Vučić stvarno želeo članstvo u EU, pristupni pregovori koji se razvlače od 2012, verovatno bi stigli malo dalje. Ali u EU Vučić bi morao da ograniči svoju moć. Isto tako bez rezultata kao razgovori sa Briselom, u mestu tapkaju i razgovori sa Kosovom“, piše SZ.

Dnevnik ipak navodi da je najveći poslovični „slon“ Vučićeve politike Rusija.

„Nju sa Srbijom ne povezuju samo istorija i vera, nego i kontrola nad srpskim rafinerijama i naftnim i gasnim kompanijama. Sve do rata u Ukrajini. EU je na to zatvarala oba oka. Sada je Vučić već mesecima pod pritiskom da se pridruži sankcijama EU protiv Moskve“, piše SZ.

I iako je Vučić i posle izbijanja rata isticao da želi da vodi Srbiju u EU i preko šefa diplomatije Ivice Dačića najavio da će se bolje uskladiti sa spoljnom i bezbenosnom politikom EU, „činjenice govore suprotno“.

Primer je, piše dnevnik, imenovanje Aleksandra Vulina, „Vučićevog prisnog saradnika i najprofilisanijeg srpskog antievropejca i ruskog saveznika“ za šefa moćne tajne službe BIA.

„I planovi za naftovod koji će transportovati više ruske nafte kroz Mađarsku u Srbiju, kao i nedavno najavljena tesna saradnja sa u EU blokiranom ruskom aviokompanijom Aeroflot, pokazuju da Aleksandar Vučić nadu radije polaže u Moskvu nego u EU“, zaključuje SZ.

 

1 COMMENT

 1. Vi Germani ste stvarno u svemu protiv Srba
  Pa šta očekujete sa vašim stavovima i politikom
  Koja ništa nije drugačija od one iz 1941
  Ako ja mogu da kažem ni danas danas vam ne bih dozvolio da dođete u Kragujevac
  Na Sajmište
  I još mnoga mjesta
  Gdje su vaši očevi i dedovi počinili ratne zločine i genocid nad Srbima
  🇷🇸☦️🇷🇸

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here