EPA
Foto: Ilustracija

Evropska unija finansiraće novu opremu na spoljnoj granici EU u Grčkoj.

Kako se najavljuje, uz pet metara visoku ogradu biće se posebne kamere i detektori laži kojima će proveravati da li migranti govore istinu o svom identitetu i državi iz koje dolaze, jer velika većina njih pristiže bez ikakvih dokumenata.

Takođe, predviđeni su i zvučni topovi kojima će stvarati buku i tako odvraćati migrante od dolaska na granice EU.

Evropska levica i Zeleni zgroženi su ovim potezima Brisela i Atine. Zbog prepunih izbegličkih kampova, sukobljene države članice EU godinama neuspešno pokušavaju da dogovore zajedničku politiku azila, pošto je sve veći broj migranata koji dolaze Evropu.

EU je odlučila da protiv migranata krene kamerama, detektorima laži i zvučnim topovima, što bi moglo da zaustavi priliv izbeglica u zemlje EU. Na grčko-turskoj pograničnoj reci Evros trenutno se isprobava tehnologija posebnih kamera koje prodiru i kroz lišće kako bi se pronašli ljudi koji se skrivaju u žbunju.

– Europska komisija podržava ovaj projekat sa osam miliona evra, što je samo jedan od mnogih projekata – tvrdi Erik Markart, zastupnik Zelenih u Evropskom parlamentu, ističući kako sad imaju situaciju u kojoj se čini da glasna buka iz topova odvraća ljude da uopšte dođu do graničnih prelaza i podnesu zahtev za azil.

– To apsolutno nema nikakve veze s poštovanjem ljudskih prava i dostojanstva, kao ni s evropskim pravom – ogorčen je Markart.

Zvučni top trebalo bi da bude vrsta fizičke barijere. Uređaj postavljen na oklopno vozilo izaziva buku poput mlaznog motora. Aktivisti za ljudska prava to vide kao napad na zdravlje migranata.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime