youtube/ EPP
Hrvatski premijer Andrej Plenković

Predsednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Tomislav Žigmanov sastao se danas u Zagrebu s hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem s kojim je razgovarao, kako je rekao, o politickim prilikama u Srbiji, položaju hrvatske zajednice i hrvatsko-srpskim odnosima.

Žigmanov, koji je i poslanik u Skupštini Srbije, rekao je novinarima nakon sastanka da je s Plenkovićem da su napetosti u hrvatsko-srpskim odnosima “dosta velike” što se, prema njemu, direktno odražava na Hrvate u Srbiji.

Na pitanje kakav je status i položaj Hrvata i da li se išta promenilo od posete predsednika Aleksandra Vučića Hrvatskoj, Žigmanov je rekao da je jedan deo problema počeo da se rešava, u smislu da postoji institucionalni oblik komunikacije s predstavnicima vlasti.

On je rekao da se beleže pomaci u ostvarivanju dela njihovih prava kada je u pitanju obrazovanje i kada su u pitanju infrastrukturni projekti, ali tvrdi i da se beleže “određeni deficiti koji su posledica činjenice da Srbija još ima problema, kako kaže, “s vladavinom prava, s nerazvijenošću promanjinskih politika”.

Žigmanov je rekao da je s Plenkovićem razgovarao i o tome šta Hrvatska čini kada su u pitanju ukupni hrvatsko-srpski odnosi i kada je u pitanju status i politika koju vlada vodi prema srpskoj zajednici, prenosi Hina.

On je dodao da dolazi iz, kako tvrdi, “države koja često svojim izjavama i postupcima ne pridonosi poboljšanju odnosa” i ocenio da u tom “začaranom krugu” hrvatska zajednica nastoji da bude smirujući faktor.

Žigmanov je rekao da se u povećanju napetosti između dve zemlje povećavaju i strahovi, nesigurnost i nespremnost da se učestvuje u javnom prostoru.

“Mi pokušavamo da artikulišemo interese hrvatske zajednice na način da se pridržavamo demokratskih standarda u našem delovanju i da boljitak našeg naroda i rešavanje određenih problema bude primereno evropskim vrednostima kada su u pitanju manjinska prava”, rekao je Žigmanov.

On je slanje pripadnika srpske vojske s uniformama u Jasenovac ocenio kao “neprimeren potez srpskih vlasti” i nešto ne doprinosi smirivanju napetosti.

Žigmanov tvrdi da je hrvatski državni vrh osudio incidente počinjene prema pripadnicima srpske manjine i poručio da želi da se svaki incident u Srbiji javno osudi i da merodavna tela čine isto.

On je rekao da mu je Vojislav Šešelj pretio pre godinu dana što, kako tvrdi, nije osudio predsednik nijedne institucije u Srbiji, dok je, kaže, u Hrvatskoj drugačija situacija.

“Nije delovala ni policija ni tužilaštvo”, rekao je Žigmanov.

Žigmanov je dodao da su predstavnici hrvatske zajednice u Srbiji zadovoljni odlukom hrvatske vlade da podrži projekat izgradnje Hrvatske kuće što, kako je naveo, vide kao podršku institucionalnom razvoju hrvatske manjine u Srbiji.

1 COMMENT

  1. Da se u Srbiji ponašaš onako kako se Pupavac ponaša u Hrvatskoj, objesili bi te na prvoj banderi…

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here