Zilkić traži rezidenciju na Vračaru

0

Zilkić (u sredini) i Jusufspahić (desno)

 

 

"Sveti rat" za prevlast

Do 1997. u Srbiji je postojala jedna Islamska zajednica organizovana na nivou Mešihata na čijem je čelu bio muftija Muamer Zukorlić. Posle poznatog raskola, deluju dve Islamske zajednice: Islamska zajednica Srbije na čelu sa reisom Ademom Zilkićem i Islamska zajednica u Srbiji (koja priznaje reisa u BiH) koju predvodi glavni Muftija Muamer Zukorlić. Dve islamske zajednice međusobno se ne priznaju, a od raskola su u stalnom "ratu" i borbi za prevlast.

– Tačno je, biću kandidat za reisa koji će se, kako to naš Ustav nalaže, birati na pet godina, ne znam da li će biti još kandidata, jer su predlozi mogući i na samom Saboru koji će se održati najverovatnije u Novom Pazaru, potvrdio je Zilkić naglasivši da je dosad biran dva puta na po godinu dana, jednom na predlog Sandžačkog, a jednom na predlog Srbijanskog mešihata.

Zilkić otkriva da se Islamska zajednica Srbije obratila sudu sa zahtevom da joj opština Vračar vrati rezidenciju u ulici Svetozara Markovića u Beogradu koju su 1969. tadašnjem reisu Sulejmanu Kamuru dodelile vlasti bivše Jugoslavije.

Reč je o prostoru od 117 kvadrata gde treba da radi i boravi reis Islamske zajednice Srbije.

– Taj prostor korišćen je sve do raspada bivše Jugoslavije, jedno vreme je bio prazan pa ga je opština Vračar "zbog neprivođenja nameni" oduzela Islamskoj zajednici. Apelujemo na Ministarstvo vera da nam pomogne da povratimo rezidenciju – ističe Zilkić.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here