Poziv Kvinte Prištini i Beogradu za hitnu obnovu dijaloga, uz zahtev da Priština ukine takse, a Srbija obustavi kampanju za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova, prema oceni nekadašenjeg šefa diplomatije SR Jugoslavije Živadina Jovanovića, predstavlja najgrublji pritisak Zapada na Srbiju, kakav je, kako kaže, mogao da bude logičan samo 90-ih godina, kad je na svetskoj sceni postojala jedna supersila.

– Danas je taj pritisak relikt prošlosti i odraz nemoći Zapada da prihvati drugačiju svetsku realnost. Rusija je principijelno za Rezoluciju 1244 o Kosovu, koju je isposlovala pre dve decenije i prirodno je da ne može ravnodušno da posmatra da se ona anulira – kaže Jovanović za “Vesti”.

On ističe da zvanični Beograd stoji na ispravnoj poziciji.

– Srbija razume sve te poruke koje joj stižu, ali zastupa svoje državne i nacionalne interese, a ne geopolitiku Zapada – zaključuje nekadašnji prvi diplomata bivše SR Jugoslavije.

Poruke sa istoka i zapada prelomile su se na zahtevu Kvinte. Dok ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Bocan Harčenko smatra da se stvaraju preduslovi da se Beograd opet okrivi za neuspeh dijaloga, američki ambasador Kajl Skot je izričit da se zahtevi Kvinte moraju ispuniti. Srpski šef diplomatije Ivica Dačić ocenio je da Kvinta zahtevima pravi lažnu ravnotežu.

– Ispada da kosovska strana ima pravo da uvede takse jer Srbija vodi kampanju povlačenja priznanja Kosova. A šta su onda takse prema BiH, je l’ ona vodi kampanju protiv priznanja? – pitao je Dačić.

Bocan Harčenko, uz primedbu da u pozivu Kvinte nema ničeg novog i ohrabrujućeg, pita kakve veze ima dijalog s povlačenjem priznanja koje je suverena stvar drugih država.

– Obnoviti dijalog je moguće samo energičnim radom s Prištinom i pritiskom da ukinu takse i da se ne dozvole akcije uz primenu snage – poručio je putem Tvitera ruski diplomata.

Tvitera se latio i Skot, ocenivši da se mora staviti tačka na sukobe 90-ih.

“Pozivam Kosovo i Srbiju da što brže obnove dijalog pod okriljem EU i uzdrže se od preduzimanja koraka koji onemogućavaju postizanje sporazuma”, napisao je odlazeći ambasador SAD na Tviteru.

Sledi čileanska bitka

Ivica Dačić ne krije da je cilj Srbije da broj država koje priznaju Kosovo padne ispod polovine članica Ujedinjenih nacija, kao i da se sa ministrom policije Nebojšom Stefanovićem sprema za glasanje o članstvu KiM u Interpol u Čileu, zakazano za oktobar.

– Moramo da se spremamo da ne uđu u te međunarodne organizacije – poručuje Dačić. Bocan Harčenko kaže da niko nije pokrenuo zadatak da se spreči guranje Kosova u međunarodne institucije suprotno međunarodnom pravu. Njemu takođe nije jasno zašto se radi o evroatlantskim integracijama.

Ignorišu poziciju Srbije

Ruski ambasador Aleksandar Bocan Harčenko ukazuje na to da vodeće zapadne zemlje svesno ignorišu interese i poziciju Srbije.

– Kvinta ponovo ignoriše stav Srbije o vojnopolitičkoj neutralnosti. Stvarnost je takva da Beograd vodi pretpristupne pregovore samo sa EU. Dakle, teško da ova izjava može da spada među one koje omogućuju da se kaže: “Uradili smo sve za obnavljanje dijaloga”- ocenjuje ruski ambasador.