ATAImages

Frontmen grupe Van Gog Zvonimir Đukić Đule predstavio je novu pesmu “Zrno čarolije”, prvu u nizu u okviru Fondacije Plan B, koja ima za cilj pomoć ugroženim muzičarima. Čuveni roker i autor pesme “Zrno čarolije”, koja već na prvo slušanje izaziva duboku emociju za “Vesti” kaže da mu je čast što je deo ove humane misije.

– To zrno čarolije svi molimo da ljubav zagrli, da nekako probudi ono što se zove ljudsko u svima nama i da svi zajedno negde idemo u smeru ka tome da ljubav ozdravi. Pesma nosi određenu dozu emotivnog naboja i nosi nešto što se zove stilski i drugačije tekstualno i muzički od svega onoga što su do sada Zvonimir Đukić i grupa Van Gog radili. Drago mi je što sam jedan od učesnika Fondacije Plan B i verujem da će Fondacija, čiji je osnivač gospodin Zoran Konević, ostvariti ono što je i zamislio. Ova pesma je na putu ka ozdravljenju, kome se radujem. Vreme oko nas je u nekom treptaju, sve je ubrzano, civilizacija je nervozna, ljudi su roviti i nestrpljivi s opravdanjem. Iščekivanje je tu u svima nama, ali ako nastavimo da čekamo, a da ne radimo ništa iz svoje perspektive na planu da ljubav ozdravi, bojim se da će ona više da se razboli, da će nas napustiti, a to ne bi bilo dobro – kaže nam Zvonimir Đukić Đule, koji je donirao jednu od svojih prvih gitara, na koju se i potpisao.

– Čujem da su već neke ponude date. To je jedan od komada sa mojih početaka, gitara na kojoj sam naučio to pismo da se sriče, kako da proizvedem ton. Ima ih nekoliko i ovo je neka koja je obeležila moje odrastanje i stasanje na gitari. Verujem da će nekome biti u kolekciji po volji i da će sredstva prikupljena otići upravo nekom od poštovanih kolega kome je to potrebno, da svoje zdravlje poboljša.

Nakon duge pauze, zbog pandemije grupa Van Gog je krenula na koncertnu turneju, a Đule kaže da je prvi susret sa publikom bio veoma emotivan.

– Kao da smo kretali iz početka. Delovalo je kao da se nikada više koncerti neće dogoditi. Prvi nastup posle pauze je bio u Trebinju i naša i reakcija publike je bila začuđujuća i emotivna. I svaki od koncerata, koji se tokom leta dešavao dovodio je ispred bine neku novu publiku, novu energiju, što nas posebno raduje. Radujemo se da je ta nova publika stasala za nove rokenrol pobede.

Beogradu dugujemo koncert

Pesma “Zrno čarolije” uvešće, kaže Đukić, grupu Van Gog u jedno akustično poglavlje koje će se dešavati u narednih šest meseci.

– Radujem se jednom od koncerata koji će se dogoditi sigurno sredinom decembra meseca u Kombank dvorani. Nakon toga od proleća pa nadalje krećemo sa visokim naponom i ono što volim da kažem, to je da Beogradu dugujemo solistički koncert. Nismo mogli, pandemija nas je u tome omela, ali radujem se da će se taj veliki koncert dogoditi. A čim se otvore granice eto nas i u Evropi, Australiji, Americi, Kanadi, sigurno.

Pomoć muzičarima

Inače, Zvonimir Đukić Đule, istovremeno je i autor teksta pesme “Zagledan” koju izvodi Dragi Jelić. Ideja o osnivanju Fondacije Plan B, čiji počeci datiraju iz doba još pre početka globalne pandemije, konačno je realizovana, te će, kako je najavio osnivač Zoran Konević, u narednih godinu dana humanu misiju pratiti izlazak singlova, a zatim albuma “Plan B” u saradnji sa Tesla Music i Croatia Records na kome učestvuju značajna imena domaće muzike, Zvonimir Đukić Đule, Dragi Jelić, Dejan Cukić, Maya Sar, Dado Topić, Alen Islamović, Goran Šepa Gale, Tamara Todevska, Vojislav Aralica, Zoran Konević, Vlatko Stefanovski, Dragan Jovanović Krle, Predrag Bata Jakovljević, Srboljub Radivojević Srba, Dragoljub Đuričić (1953-2021) i mnogi drugi.