youtube.com/Slobodno Srpski
Živojin Rakočević

Novi predsednik Udruženja novinara Srbije je Živojin Rakočević.

Posle tenzije koju je Izborna skupština UNS donela, tajnim glasanjem se došlo do ovakve odluke. Rakočević je dobio 263 glasa, a dosadašnji predsednik Vladimir Radomirović 241 glas. Pet glasova bilo je nevažećih.

Do tenzije na jučerašnjem zasedanju u Hotelu “Jugoslavija” došlo je posle glasanja o predlogu člana Uprave UNS, Slobodana Radičevića, da se poništi lista predloženih kandidata Uprave Udruženja za naredni mandat.

Pošto su 52 od 592 prisutna člana glasala za tu odluku, nije bilo moguće, kako tvrde studenti novinarstva koji su brojali, izbrojati koliko je glasova protiv.

Kada je krajem marta najavljena izborna skupština UNS to je bila još jedna servisna vest koja bi trebalo da se tiče samo članova tog udruženja. Članovi su, kao i pred svake izbore, uz navođenje procedure, pozvani da predlože kandidate za predsednika, upravu, Sud časti i Nadzorni odbor Udruženja.

Kandidati za predsednika bili su poznati već 22. aprila kada je kandidaciona komisija UNS saopštila da su to sa podrškom po više od potrebnih 50 glasova članova Vladimir Radomirović, dosadašnji predsednik UNS i Živojin Rakočević, član Uprave UNS, koji je bio i potpredsednik udrženja od 2009. do 2013. godine.

Rakočević je rođen 1973. godine. Diplomirao je na Filološkom fakultetu u Prištini na Кatedri za srpsku književnost i jezik, a magistrirao na Univerzitetu u Beogradu.

Pokretao je i uređivao široku lepezu medija, od dečjih, medija iz oblasti kulture, do informativno-političkih. Više od decenije piše za Politiku.

Sa 27 godina, uz nekolicinu novinara, pokrenuo je Кim radio, čiji je glavni i odgovorni urednik od 2000. do 2008. godine. Uporedo, bio je predsednik КOSMA mreže, u koju su se udružile radio stanice izolovanih srpskih naselja i glavni urednik magazina “Glas juga”.

Nagradu “Milan Pantić” za hrabrost u izveštavanju o pogromu nad Srbima na КiM, koji se dogodio 17. marta 2004. dobio je iste godine. Nagrada Udruženja novinara Srbije za borbenost u novinarskom izražavanju “Aleksandar Tijanić” pripala mu je 2019. godine.

Rakočević je bio član Saveta Republičke radiodifuzne agencije od 2009. godine do 2014. godine. Član Odbora Agencije za borbu protiv korupcije bio je od 2018. godine do 2020. godine.

Direktor je Doma kulture u Gračanici, u kojoj živi i radi.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here