Lična arhiva
Nemoć zakucala na vrata: Dragica Vasić i Gordana Mihailović

Težak usud sestara Dragice Vasić (63) i Gordane Mihailović (66) iz Zemun Polja, rodom iz sela Cvetovac kod Lazarevca, ne može ostaviti ravnodušnim nikoga ko čuje njihovu životnu priču. Dok su bile još male devojčice majka im je umrla u 30. godini. Budući da se njihov otac nakon toga ubrzo oženio i napustio ih, porodicu sa majčine strane nisu imale, a sa očeve strane niko ih nije prihvatio, to su tada trogodišnja Dragica i sedmogodišnja Gordana ostale same na svetu. Lišene roditeljske ljubavi, detinjstvo su provele po domovima i hraniteljskim porodicama, razdvojene. Tek kad su postale devojke, saznale su jedna za drugu, pa su uspostavile pravu sestrinsku vezu.

Sreća kratkog daha

– Imala sam divne drugarice tokom školovanja, koje su me hrabrile i bile tu za mene u teškim trenucima. Znale su moju sudbinu. Tokom čitavog detinjstva i kasnije, kada sam bila devojka, u podsvesti mi je bilo da moram da učim, sve da znam ili ću se naći na ulici, da mi je znanje jedini izlaz. Sve sam završila u rekordnom vremenu. Zaposlila sam se kao medicinska sestra u Kliničkom centru Srbije, započela sopstveni život. Bila sam srećna i ispunjena, jaka i zdrava devojka od 25 godina. Sve je to palo u trenu kad sam zaražena hepatitisom A od pacijenta – započela je priču o svom hodu po mukama penzionerka Dragica Vasić.

Zbog silnih komplikacija, dugo je bila na bolovanju. Bila je suviše mlada za penziju, pa lekari nisu znali šta će sa njom. Vodila je tešku borbu za život oko pet godina zbog raznih problema. Nije mogla da jede i pije vodu, stalno je imala mučnine zbog kojih je često završavala na infuziji i antidepresivima. Tek kada je otišla u Prolom Banju, zahvaljujući lekovitoj vodi, Dragica je uspela da se oporavi, a potom i nastavi rad u jednoj predškolskoj ustanovi, pola radnog vremena. Nakon dve decenije, Dragica je i zvanično penzionisana, budući da je njeno zdravstveno stanje bilo veoma delikatno i zbog drugih životnih tragedija kroz koje je prošla zajedno sa sestrom Gordanom.

Osteoporoza ozbiljno zapretila

– Najveći problem nam u ovom trenutku predstavlja naše zdravstveno stanje, zbog koga smo se i usudile da vam se obratimo. Obe imamo naprsnuća zbog teške osteoporoze i spondiloze, a da bismo izbegle operaciju, ili da ne bismo polomile kičmu i ostale invalidi, potrebne su nam specijalne ampule “prolia”, koje se daju za popunjavanje hrskavice. Tačnije, da bi se fiksirali pršljenovi sa kojima imamo probleme – iskreno će Dragica.

“Prolia” ampule koštaju 21.000 dinara (oko 180 evra), a obema su potrebne u narednih šest meseci. One nisu u mogućnosti toliko novca da izdvoje, budući da su im penzije već zadužene za otplatu preostalih dugova lečenja i sahrana.

– Videćemo koliko još može da refundira PIO fond. Pored ovih ampula mnogo bi nam značio i kalcijum. Nikako ovaj što se kupuje u našim apotekama. Nažalost, nisu dobri i ukoliko bi neko iz inostranstva mogao da nam pošalje, koliko god kutija, mnogo bi nam značilo. Uprkos svemu što nas je snašlo u životu, borimo se koliko možemo jer ne želimo da padnemo u postelju. To bi nas sasvim dotuklo, jer nas dve nemamo na koga da se oslonimo. Ostale smo bez najmilijih: Gordana bez supruga i deteta, same smo na svetu. Jednostavno, sudbina je tako htela. Prihvatile smo to, najbolje što možemo. Kada bi nam još neko pružio podršku, ili poslao te amplule, to bi nam dalo i novu snagu da preživimo nedaće koje nam je život nametnuo – istakla je Dragica.

– Koliko sam jaka, psihički ne bih mogla da podnesem da padnem u postelju. I dok sam bila bolesna, uvek sam sedela na postelji, nisam želela da ležim. Istina je da Gordana i ja pijemo šaku lekova zbog depresije i stresa koje smo preživele, izgubivši najmilije. Naš život je gorak poput pelina koji svakodnevno uzimamo kao terapiju. Eto, takav vam je naš život sada, bez ikakve patetike – navodi Dragica.

Kontakt za pomoć

Plemeniti čitaoci “Vesti”, koji mogu i žele da pomognu Dragici i Gordani, mogu stupiti sa njima u kontakt putem telefona na broj: +381 60 57 40 333 i dogovoriti se o načinu slanja i dostave pomoći. Ili uputiti novčanu pomoć iz Srbije na tekući račun Dragice Vasić: 200-121121409-26 (Poštanske štedionica).