Na današnji dan rođen je Bon Skot, pevač i tekstopisac australijskog hard rok benda AC/DC.

Ronald Belford “Bon” Skot rođen je u Forfaru 9 jula 1946. i živeo je u Kiriemuiru, Škotska, do svoje šeste godine, kada se preselio u Melburn, Australija. U početku je, sa porodicom, živeo u predgrađu Sunšajn četiri godine, nakon čega se preselio u Fremantle, Zapadna Australija.

Svoj prvi bend, The Spektors, osnovao je 1964. kao bubnjar i povremeni glavni pevač. Nastupao je u nekoliko drugih bendova, uključujući The Valentines i Fraternity pre nego što je zamenio Dejva Evansa kao pevača AC/DC 1974. godine sa kojima je snimio osam zapaženih albuma.

U julu 2004. godine magazin “Klasik Rok” ga je stavio na mesto broj jedan na listi “100 najvećih frontmena svih vremena” ispred Fredija Merkjurija i Roberta Planta. Magazin “Hit Parader” 2006. je postavio Skota na peto mesto “100 najvećih hevi metal vokala”.

Popularnost AC/DC je rasla tokom 1970-ih, u početku samo u Australiji, a zatim i u ostatku sveta. Njihov album Highway to Hell, iz 1979. je dostigao Top 20 u SAD, a bend je bio na ivici komercijalnog uspeha.

Međutim, 19. februara 1980. godine, Skot je preminuo nakon noćnog izlaska u Londonu. AC/DC je nakratko razmišljao o raspadu, ali je grupa ubrzo pronašla novog pevača, Brajana Džonsona, iz britanskog glam rok benda Geordie. Nakon samo pet meseci pušten je album Back in Black, posvećen Skotu. On je postao drugi najprodavaniji album u istoriji. Jedini prodavaniji od njega je Majkl Džeksonov Thriller.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here