Odan crkci i vernicima: Sveštenik Miljan Zbiljić

Minulog utorka u jutarnjim satima u penzionerskom naselju Sveti Simeon u sidnejskom Ruti Hilu upokojio se protojerej-stavrofor Milan Zbiljić.

Prota Milan Zbiljić rođen je 28. decembra 1943. godine u Kragujevcu, gde je i završio osmogodišnje školovanje. Bogosloviju Svetoga Ćirila i Metodija u Prizrenu završio je 1964. godine, a potom i Filološki fakultet na katedri za ruski jezik i rusku književnost 1968. Pre rukopoloženja radio je nekoliko godina kao profesor filozofije i ruskog jezika u gimnaziji.

Posle rukopoloženja služio je u parohiji u Belosavcima u Šumadiji od 1971. do 1977. godine, a zatim u Kragujevcu gde je ostao sve do 1980. Te godine stigao je u Australiju, gde je najpre služio u Crkvi Svetog kneza Lazara u sidnejskoj Aleksandriji. Iz Lazarice je 1989. prešao na sever grada u Varivud, gde je ostao do oktobra 1991. godine. Tokom službe u Sidneju 1987. unapređen je u čin protojereja i postavljen za arhijerejskog namesnika.

Značajan period života otac Milan Zbiljić proveo je u Americi, gde je od 1991. do 2001. godine služio u Dulutu u Minesoti, a zatim i u novoosnovanoj parohiji Sveta Tri Jerarha u Dalasu. Mitropolit Srednje i Zapadne Amerike Hristofor odlikovao ga je pravom nošenja naprsnog krsta i dostojanstvom protojereja-stavrofora.

U Australiju se vratio kao umirovljeni sveštenik, ali je i tada preuzeo staranje o parohiji Svetog Jovana Krstitelja u Volongongu, u kojoj je i na izmaku snaga pokazao svoju posvećenost i odanost Svetoj crkvi i vernicima.

Opelo proti Milanu služiće episkopi Siluan i Longin i mnogobrojno sveštenstvo iz cele Australije i Novog Zelanda, u petak u 11 časova, u Sabornom hramu Svetog Georgija u Kabramati. Sahrana će se obaviti istog dana u 14.30 na groblju Lejksajd memorijal u Volongongu. Nakon toga daća će biti poslužena u sali Crkve Svetog Jovana Krstitelja u Volongongu.

Uređivao „Svetosavlje“

Prota Milan Zbiljić se kao obrazovan sveštenik bavio pisanjem iz oblasti istorije, jezika i kulture. Bio je glavni i odgovorni urednik „Svetosavlja“, časopisa Eparhije australijsko-novozelandske, u kojem je objavljivao i svoje tekstove.