Često zaboravljamo da svet u kome živimo ne prirpada samo nama, već i brojnim životinjama, ali i da ne bi bio ovakav da ga one nisu upotpunile i čak izmenile. Ovo je priča o nekima od njih.

B2 je beustrašiv, mišićav, savršenih i gotovo nečujnih pokreta, onakav kakav tigar i treba da bude. Glavna zvezda indijskog Nacionalnog parka Bandhavgar, gde je vodeći mužjak. Njegovim izgledom očarani su i turisti i čuvari i fotografi i filmski snimatelji. Ali i blagonaklonošću koju iskazuje prema mladuncima, nesvojstvenu za mužjaka tigra, često se igrajući s njima dok kamere i fotoaparati beleže izlive nežnosti.

Dejvid Grejbird nije prvi šimpanza koji je pravio alat, ali je bio prvi koji je to uradio pred nekim ko je prepoznao značaj te njegove veštine. Bila je to naučnica Džejn Gudol, koja je shvatila da majmum misli kako mi nismo ništa posebno, kako smo voleli da verujemo. Dejvid Grejbird je i prvi šimpanza koga je naučnica videla da jede meso. Pre toga se mislilo da su ovi majmuni vegeterijanci.

Ove životinje vide 50 posto bolje od ljudi

Pas Lajka, ženski mešanac, bila je prvo živo biće koje se našlo u vasioni. Ona je pas koji je ćovečanstvu otvorio put za istraživanje i osvajanje svemira. Sovjetski umetnici dostojno su ovekovečili Lajkin podvig. Njen lik pretočili su u mnogobrojne postere, poštanske marke, razglednice.

Pametni Hans bio je konj, ruski pastuv, koga je 1900. godine u Berlinu kupio Nemac Vilhelm fon Osten, profesor matematike. Svet ga je upamtio kao konja koji je znao da računa. Naravno, radilo se o svojevrsnoj prevari, ali je ta prevara prirodnjacima pružila uvid u neverovatnu moć zapažanja konja.

Ovo je najveći lav na svetu (VIDEO)

Fosil australopitekusa AL 288-1, poznatiji pod imenom Lusi, smatra se najstarijim fosilom odrasle žene. Otkrila su ga, novembra 1974. godine u Hadaru, u provinciji Afar u Etiopiji, dvojica profesora antropologa. Ime su joj dali po pesmi “Lucy in the Sky with Diamonds” grupe “The Beatles”. Fosilni ostaci ovog australopitekusa smatraju se jednim od najvažnijih antropoloških otkrića u svetu.

Kao jedan od veoma značajnih datuma u istoriji čovečanstva navodi se 5. jul 1996. godine. Tog dana su naučnici s Instituta Rozlin u Edinburgu, u Škotskoj, obelodanili da je na svet došao uspešno klonirani sisar, šifrovanog naziva 6LL3. Reč je bila o ovci dobijenoj iz somatske ćelije šestogodišnje ženke. Posle ovog kloniranja, naučnici su uspeli da, zahvaljujući uznapredovaloj tehnologiji, obave još niz drugih sa mačkama, psima, konjima i nekim drugim sisarima.

Pročitajte i ovo: Olakšajte život ljubimcima tokom toplih letnjih dana