SKC "Stevan Mokranjac"
Nagrađena u Novom Sadu: Koreografija "Nunta in Isakovo"

Srpski kulturni centar “Stevan Mokranjac” iz Beča održao je u dvorani škole Lengenfeldgase, svoj tradicionlni godišnji koncert, kojim završava još jednu uspešnu godinu. Sala je bila ispunjena do poslednjeg mesta i tražila se karta više, kao što je često slučaj kada je reč o nastupu najboljeg srpskog folklornog ansambla u Evropi. Pored domaćina na koncertu je nastupio je i folklorni ansambl Narodne biblioteke Golubac.

Jedna od mlađih grupa

– Činjenica da se za nastupe “Mokranjca” uvek traži karta više pokazuje da je društvo postalo prava institucija i da je postiglo visok kvalitet rada – sa zadovoljstvom konstatuje Saša Božinović potpredsednik “Mokranjca”.

Koncert je otvoren nastupom prvog ansambla “Mokranjca” koji je izveo koreografiju “Nunta in Isakovo” koreografa Milorada Runja. Tom koreografijom Mokranjac je nedavno na festivalu u Novom Sadu u konkurenciji 55 ansambala izabran među prvih pet i proglašen za Zlatni ansambl Srbije 2022. “Mokranjac” je time jedini klub iz dijaspore koji je postigao takav uspeh u konkurenciji društava iz Srbije.

Budućnost kluba: Najmlađi na sceni

Posle uvodne koreografije, koja je oduševila prisutne, gostima se obratio Saša Božinović koji je pozdravio goste, a posebno Nebojšu Rodića, ambasadora Srbije u Austriji , Aleksandra Stankovića predsednika Austrijskog saveza srpskog folklora i KSD Bambi, Cicu Rajković, predsednicu Jedinstva i Eminu Đorđević, potpredsednicu tog najstarijeg našeg kluba u Austriji.

Božinović je naglasio da je ovo za “Mokranjac” završetak jedne veoma uspešne godine i da se pored nesreće sa pandemijom ove godine radilo dobro i kvalitetno, a dokaz za to da društvo trenutno ima 320 igrača u pet grupa.

Saša Božinović je pozdravio goste

– Pored uspeha na austrijskim smotrama najveći uspeh ove godine je svakako, titula Zlatni ansambl Srbije 2022, osvojena u novembru u Novom Sadu – istakao je Božinović .

On je pohvalio rad umetničkih rukovodioca Milorada Runje, Perice Mijucića i Aleksandra Novakovića, koji, kako je dodao, decu ne uče samo folkloru već i kako da postanu dobri ljudi i da neguju srpsku baštinu.

Ambasador Rodić je istakao značaj rada “Mokranjca” u očuvanju srpske tradicije i kulture, kao i identiteta u Austriji. Stanković je naveoo da je ponosan što se nalazi na čelu saveza u kojem je član “Mokranjac”, pohvalivši rad Mokranjca i ukazujući da su upravo to društvo, Bambi i Jedinstvo stub Austrijskog saveza srpskog folklora.

Publika je burno pozdravila svaki nastup

Program je potom nastavljen nastupom mališanima, koji su pokazali da su početni koraci prevaziđeni i da polako izrastaju u prave igrače. Smenjivale su se koreografije svih grupa koji su prikazali običaje iz cele Srbije. Gosti iz Golupca predstavili su se dečjim ansamblom i koreografijom “Igre iz Levča”. Bio je užitak gledati kvalitetan program, sklad orginalnih koreografija i nošnji.

Posle koncerta druženje je nastavljeno žurkom u klupskim prostorijama uz muziku uživo.

Iznenađenje: Priznanje i predsedniku Kostiću
Gosti iz Srbije: Mališani iz Golupca

Plakete

Pred finale i koreografiju “Krajište”, u izvođenju prvog ansambla “Mokranjca”, uručene su plakete najzaslužnijima. Ove godine su nagrađeni osnivači “Mokranjca” Ljubomir Nekšojević i Lazar Bilanović, kao i garderoberke. U znak zahvalnosti ga gostovanje plaketa je uručena i predstavniku folklornog ansambla iz Golupca.

Prvi ansambla na čelu sa svojim koreografom Runjom priredio je iznenađenje i uručio plakete predsedniku kluba Saši Kostiću i potpresedniku Božinoviću, kao i svim umetničkim rukovodiocima.

Dogodine slave jubilej

SKC “Stevan Mokranjac” od 1. januara ulazi u jubilarnu godinu, tokom koje će obeležiti 25 godina postojanja.

– Svim našim članovima i prijateljima da želimo lepe predstojeće novogodišnje i božićne praznike i to u godini koja će biti obeležena jubilejom 25 godina “Mokranjca” – poručuju Kostić i Božinović.

“Mokranjac” je poznat po originalnim nošnjama