EPA-EFE
Jovana Preković

Svet je odavno čuo za Jovanu Preković. I poklonio joj se. Medalje koje se nalaze u kolekciji naše Joke uskoro neće moći da se nabroje. Samo ove godine, Prekovićeva je uspela ono što nikome nije pošlo za rukom – objedinila je tri zlata u istoj godini!

Posle najsjajnijeg odličja u Poreču, na Šampionatu Evrope, stiglo je i ono s Olimpijskih igara u Tokiju. Tačku na fantastičnu 2021. Jovana je stavila prošlog vikenda, u Dubaiju, odbranivši svetsku krunu. Za sve ovo – svaka čast, devojko!

Jovana je rođena 20. januara 1996. Pošto su roditelji živeli u Švajcarskoj, detinjstvo je provela sa bakom i dekom u Misači, selu pored Aranđelovca. U gradu pod Bukuljom završila je Osnovnu školu “Svetolik Ranković”, a potom Gimnaziju “Miloš Savković”, odličnim uspehom. Trenutno je student Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje i Fakulteta za sport UNION – “Nikola Tesla” u Beogradu.

Jovana je počela da se bavi karateom s pet godina u Knjazu, iz Aranđelovca, čiji je i danas član. Da je pravi biser srpskog i svetskog karatea počela je da pokazuje već u prvim godinama sportske karijere, te je, pored velikog broja osvojenih domaćih i međunarodnih karate turnira, bila i državni prvak u svim uzrasnim kategorijama.

Pošto je 2013. godine na Balkanskom i na Svetskom prvenstvu za mlađe kategorije osvojila dve bronzane medalje, na Balkanskom prvenstvu 2014. godine okitila se zlatom i postala balkanski šampion u ženskoj konkurenciji u kategoriji do 55 kilograma. Usledila je bronza na Evropskom prvenstvu 2016, a godinu dana kasnije Prekovićeva je u Turskoj prvi put postala šampionka Evrope, u kategoriji do 61 kilogram. U istoj konkurenciji, 2018. u Madridu, Joka se popela na krov sveta.

Zahvaljujući rezultatima, osvojenim medaljama i bodovima u olimpijskom ciklusu, Jovana Preković je već u martu 2020. godine ostvarila normu za učešće na Olimpijskim igrama u Tokiju. To je bilo dovoljno da učini sve da ostvari snove – postane olimpijska šampionka!

Nažalost, Jovana neće imati priliku da brani zlato iz Tokija jer karate nije uvršten na Igre u Parizu, ali će, sasvim sigurno, u narednom periodu nizati uspehe. Tandem snova ova Aranđelovčanka predstavlja sa Roksandom Atanasov, nekada Lazarević. Njih dve sarađuju od Jovaninog početka i imaju odnos kao majka i ćerka.

– Sa Jovanom sam od njene četvrte godine. Ovo sve za nas ima posebnu težinu i vrednost. Nije klasičan odnos trener-takmičar. Ovo je jedna ogromna ljubav pa sve ostalo – istakla je Roksanda posle najvećeg uspeha, zlata u Tokiju.

Da ovo nije prazna priča, već živa istina, svedoče i reči Jovanine majke Snežane:

– Ja sam Jovanu rodila, ali njena majka je Roksanda.

Kad to kaže jedna majka, onda znate koliko je sati… Sasvim sigurno da je rad s Roksandom zapravo odnos koji Jovana ima sa njom, uz nesporni talenat i kvalitet, recept za uspehe mlade Aranđelovčanke, kojih će, sasvim sigurno, biti još u budućnosti.