Uručenjem nagrada i koncertom violončeliste Nareka Haknazarjana, violiniste Hačatura Almazjana, baritona Efima Zavaljnog i Kragujevčkog pevačkog društva u pratnji Južnosahalinskog simfonijskog orkestra pod dirigentskom palicom Tigrana Haknazarjana, sinoć je u Drvengradu završen sedmi festival ruske klasične muzike “Kustendorf Klasik”.

Zlatna matrjoška u kategoriji od 13 do 17 godina pripala je tenoru Valeriju Makaronu sa Akademije “P. I. Čajkovski” (Moskva), Srebrnu matrjošku dobio je flautista Aleksansar Tjan (17) iz Moskovske specijalne muzičke škole “Gnjesin” (Sankt Peterburg), a Bronzana matrjoška dodeljena je klarinetisti Miroslavu Bataljonoku (15) iz Republičke gimnazije pri Beloruskoj muzičkoj akademiji (Minsk).

U kategoriji od 18 do 25 godina, prvu nagradu je dobio harmonikaš Mihajlo Živojinović (22) sa Muzičke akademije u Istočnom Sarajevu, druga nagrada sopranu Anastasiji Mihnovec sa Beloruske državne akademije (Minsk), a treću nagradu je ponela violinistkinja Ana Savkina (24) sa Muzičke akademije “P.I. Čajkovski”.

Najbolje među 50 mladih muzičara iz renomiranih muzičkih škola i sa akademija iz Srbije, Republike Srpske, Rusije, Belorusije, Nemačke i Kine, izabrao je žiri u kome su bili rektor Državne muzičke akademije iz Belorusije Jekaterina Dulova (predsednica), kompozitorka Anja Ðorđević i pijanista Aleksandar Madžar.

Osnivač festivala Emir Kusturica je otvarajući sledeće izdanje rekao da će samo nastaviti tradiciju sa još većim brojem značajnih umetnika, koji su svojim stvaralaštvom već dotakli nebo, i otkrivanjem novih talenata, koji pružaju ruke ka tom istom nebu.

– Svaki put kada festival dođe do kraja i vidim lica ovih mladih ljudi, dobijem ideju sadržanu u jednoj rečenici iz “Alena Forda”: “Danas sam odlučio da živim svoj život do kraja” – rekao je Kusturica i zahvalio “Gasprom njeftu”, Maji, Nani, Janku, porodici Sparavalo, Dunji i pomalo sebi.

Na programu večerašnjeg koncerta bile su “Varijacije na temu Čajkovskog” Arenskog, “Antiformalistički raj” Šostakoviča i premijera dela “Tarantulae Cadenzas” Ðovanija Soline, koje je specijalno pisano za “Kustendorf klasik”.

Tokom prethodnih večeri u Drvengradu su sa Simfonijskim orkestrom “Kustendorf”, koji je predvodio dirigent Srboljub Dinić, nastupili su ruski violista Jurij Bašmet i pijanista Aleksandar Madžar, kao i bariton Vasilij Gerelo uz klavirsku pratnju Olega Vajnštajna.

U revijalnom programu izvedena je savremena opera Mikaela Tarivardijeva

“Očekivanje” u režiji Vladana Ćurkovića i pod dirigentskom upravom Marije Stajić.

Festival, koji je do ove godine nosio naziv “Boljšoj”, zajednički projekat režisera Emira Kusturice i kompanije “Gasprom njeft”, pruža priliku mladim izvođačima da se predstave i upoznaju se sa istaknutim umetnicima, te tako predstavlja odskočnu dasku za njihovu buduću karijeru.

Pročitajte šta je Emir Kusturica izjavio za Vesti-online pre početka ove manifestacije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here