youtube/printscreen
Pobednik: Joca Vasić

Meštani Pranjana, planinske varošice na padinama Suvobora i Ravne gore, ne pamte veće okupljanje naroda i saborovanje od ovog koje se proteklog vikenda dogodilo na Prvom saboru violinista Srbije kom su “Vesti” bile medijski sponzor.

Sve saboraše, a bilo ih je oko 50.000 za tri dana, okupila je želja da učestvuju u rađanju nove violinske prestonice Srbije i da budu svedoci nadmetanja najboljih iz Srbije i Evrope. Tri dana i noći u Pranjanima se nije spavalo. Prvo su se nametali mladi violinisti, a žirija je odlučio da je najbolji Joca Vasić, 13-godišnji dečak iz Beča, a rodom iz sela Piroman kod Obrenovca. Joca je dobitnik nagrade Prva violina, ali je dobio i ključeve skutera. Prvi do njega bio je Boban Vasić, takođe iz sela Piroman, koji je osvojio nagradu Zlatna violina, a žiri i publika nisu bili imuni ni na nadahnuto muziciranje Bečlije Andrije Mašića koji je nagrađen za najbolje odsviranu pesmu.

Na mladima violina ostaje, ali vrhunac je bilo takmičenje starijih majstora. Veliko finale pripalo je Momiru Jovanoviću, profesoru muzike iz Novog Sada, koji se iz Pranjana odvezao u škodi fabiji kojim je darivan.

– Još imam utisak da sve ovo sanjam. Pobedu na prvom Saboru vilinista Srbije doživljavam kao veliku čast jer ulazim u istoriju srpske muzike. Ali, moram da kažem da je svako od vilinista mogao da bude pobednik – naglasio je Momir.

Zlatna violina, drugo priznanje, pripalo je Andreji Alimanoviću iz Krupnja, nagrada za najbolje odsvirano narodno kolo otišla je u ruke Rada Radisavljevića iz Moravaca, pesmu je najbolje odsvirao Aleksandar Spasić iz Vrbnice, a za najizvornije muziciranje nagrađen je Ranko Đurić iz Mionice.

U tri saborska dana i noći bez sna život se odvijao na širokoj seoskoj džadi, pod šatrama u kojima ni igla nije mogla da padne. Sve je to tek deo priče o nadmetanju violinista u koje su se umešali i gosti iz Slovenije i Londona o čemu ćemo tek pisati.

Svadbarski kupus za Ginisa

Na saboru je mogao da se proba svadbarski kupus iz najvećeg lonca za to jelo na svetu kog je izumeo i predstavio Milun Tošić (84), iz Mrčajevaca. Lonac za Ginisa od 560 litara je besplatno nahranio preko 1.500 gostiju iz Srbije i dijaspore.

– Kuvao sam deset sati. Nije mi žao truda ni novca jer želim da u Srbiji vidim ljude srećne i site – rekao nam je Milun Tošić.

Poslužen je i bik na ražnju nekima je služio za gledanje i fotografisanje, a onima s dubljim džepom i za uživanje.