Goran Ostojić
Crkva Svetog Nikole bila je puna vernika

U subotu 12. juna, Crkvena opština Svetog Nikole u Blektaunu obeležila je pedeset godina od osvećenja jednog od najstarijih srpskih hramova na teritoriji Sidneja.

Sabornu liturgiju služio je prota Đuro Đurđević, vršilac dužnosti arhijerejskog zamenika Eparhije australijsko-novozelandske, koji je u besedi preneo pozdrave i blagoslov episkopa Siluana, koji se već nekoliko nedelja nalazi u poseti Srbiji.

Ocu Đuri su sasluživali paroh blektaunski Vaseljenske patrijaršije otac Sotirios Papafilopulos, paroh blektaunski Moskovske patrijaršije otac Samuilo Vinčevski, sveštenici SPC Ljupko Čubrilović, Saša Čolić, Dragan Saračević, Andrej Krstić, Veselin Svorcan, te đakon Miloš Raketić i đakon Miladin Tripić. Arhijerejski namesnik sidnejski, prota Miodrag Perić predvodio je pojanje crkvenog hora.

Ispunjena crkvena sala u Blektaunu

Posle liturgije, sveštenstvo i više od 200 vernika ispunili su crkvenu salu, u kojoj su članice Kola srpskih sestara “Jugovića majka” priredile trpezu ljubavi. Najpre su devojčice Milica Miletić i Anđela Matić otpevale tropar Svetom Nikoli, a zatim su sveštenici blagoslovili hranu posluženje.

Nakon ručka narodu se obratio paroh blektaunski, otac Nemanja Mrđenović, koji je govorio o prošlosti ove crkvene opštine. Prisutne je zatim pozdravio i najstariji parohijanin Mitar Rebić, jedini preživeli od osnivača hrama.

Kad je šajkača za broj veća

Na engleskom jeziku besedio je predsednik Crkvenog odbora Dragoljub Brkljač. On je pročitao i pozdravno pismo Mišel Rouland, narodne poslanice federalnog parlamenta za sedište Grinvej, kojem pripada opština Blektaun.

U okviru kulturno-umetničkog programa, gostima se najpre predstavila mala grupa crkvenog folklorna ansambla “Kalenić”, koja je s tradicionalnim srpskim igrama razgalila srca svih u sali. Zatim se na sceni pojavila i velika grupa folkloraša koja je na impresivan način izvela svoje koreografije.

Svi igrači i koreografkinja Tamara Tešić pobrali su zaslužene aplauze i ovacije okupljenog naroda.

Milica Miletić i Anđela Matić su otpevale tropar Svetom Nikoli

Simpatije prisutnih pobrali su i učenici parohijske srpske škole “Bogdan Bolta”, koji su predvođeni učiteljicom Bojanom Đakić Dobrić i učiteljem Mihajlom Miletićem otpevali pesmu “Mi smo deca neba”.

Otac Nemanja i članice Kola srpskih sestara -Jugovića majka

Na kraju programa se biranim rečima podrške svim srpskim pravoslavnim parohijama obratio i namesnik sidnejski prota Miodrag Perić.

Nakon zvaničnog programa nastavljeno je druženje okupljenog naroda među kojim su bili predstavnici skoro svih crkvenih opština Mitropolije australijsko-novozelandske sa teritorije Novog Južnog Velsa.

Ikone na dar uvaženim gostima

Ikone na dar gostima

Svečanosti u Blektaunu prisustvovale su i uvažene zvanice iz političkog miljea. S nekoliko pozdravnih rečenica i izrazima podrške obratila se zamenica gradonačelnika Blektauna Džuli Grifits. Takođe, okupljene je pozdravio i dugogodišnji, u narodu omiljeni, blektaunski gradonačelnik, a sada poslanik u Parlamentu NSW Stiven Bali. Ispred Opštinskog veća Blektauna prisustvovao je i odbornik Susai Bendžamin.

Dragoljub Brkljač i otac Nemanja Mrđenović su u ime Crkvene opštine uručili predstavnicima državnih i lokalnih vlasti po ikonu Svetog Nikolaja Čudotvorca.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime