Printscreen
Stevan Mićić

Šampionskom stazom srpskog rvanja, koju su prethodnih godina utabali Davor Štefanek, braća Nemeš i Zurabi Datunašvili, nastavlja Stevan Mićić. Zablistao je u julu na Grand priju u Madridu i osvojio najsjajnije odličje, a fantastičnu formu potvrdio i na najvažnijem rvačkom takmičenju ove godine, Svetskom prvenstvu u Beogradu! Mićić je u jakoj konkurenciji u Štark areni pružio blistave partije i osvojio prvo svetsko zlato za Srbiju u rvanju slobodnim stilom, u kategoriji do 57 kilograma. U finalu je savladao japanskog takmičara Rei Higučija, koji je pre početka SP važio za velikog favorita.

– Dao sam maksimum, ceo svoj život sam stavio na strunjaču u tom trenutku, sve što sam radio svih ovih godina bilo je na ispitu – rekao je posle trijumfa, a te reči potvrđuju da mu je ovo najveći uspeh u karijeri.

Stevan je dete srpskih emigranata. Rođen je u Mesi u Arizoni, 4. aprila 1996, u porodici Miloša i Lori. Ima sestre Ivanu i Tatijanu. Mićići su poreklom iz Bijeljine, odakle je rodom Stevanov deda, po kojem naš rvač nosi ime. Studirao je na Univerzitetu Mičigen i u mladosti predstavljao SAD na velikim takmičenjima: Svetskom kadetskom prvenstvu 2013. i juniorskom SP 2015. u Brazilu, gde je stigao do bronze. Ipak, prevagnuo je zov otadžbine i Mićić je američki dres zamenio srpskim.

Pre zlata na SP, Stevan je za Srbiju 2022. zauzeo treću poziciju na istom mestu, takođe na planetarnoj smotri, kao i dve bronze na evropskim prvenstvima, Kaspijsk 2018. i Rim 2020, zatim dva treća mesta na Mediteranskim igrama, Taragona 2018. i Oran 2022 i zlato na Evropskim igrama, Minsk 2019. Riznica medalja je ispunjena brojnim odličjima, ali to je početak. Stevan tek ulazi u najbolje godine i ne misli da se zadovolji dosadašnjim postignućima. Najvažnije sledi 2024.

– Ispunila se moja velika želja, kao i želja moje porodice, da se takmičim za svoju Srbiju. Hvala Rvačkom savezu što me je prihvatio otvorenog srca i omogućio da osvajam trofeje za našu zemlju. Na početku sam, a moj glavni cilj je da se popnem na pobedničko postolje na Olimpijskim igrama i da pevam himnu Bože pravde – kaže Stevan, koji je već okrenut sledećem velikom izazovu koji ga čeka, a to su Igre u Parizu.

Iako je rođen u Arizoni, detinjstvo je proveo među čikaškom srpskom zajednicom. Srednju školu je završio u Indijani, gde je i napravio prve rvačke korake i nagovestio potencijal. Studirao je menadžment u sportu, a magistrirao iz sociologije. Ne krije da je vernik.

– Član sam SPC i zahvaljujem se Isusu posle osvajanja zlata. Želim da budem dobar hrišćanin i uvek pozitivan prema svima – kaže Mićić.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here