Đorđe Kojadinović
Priznanje za buduće filmove: Dušan Kovačević

Dodelom nagrada mladim autorima i uručenjem priznanja za životno delo Drvo života akademiku, književniku Dušanu Kovačeviću, završen je 16. Međunarodni filmski festival Kustendorf u Mokroj Gori. U centru pažnje poklonika sedme umetnosti prethodnih dana bila su ostvarenja reditelja Rubena Estlunda, Čije Hajakave, Gregorija Graciozija, Suzane Nikjareli, Paola Vircija… Izraelskom ostvarenju “Pismo svinji”, rediteljke Tal Kantor, pripalo je Zlatno jaje za najbolji film na zatvaranju 16. Međunarodnog filmskog i muzičkog festivala Kustendorf. Kantorova donosi priču o preživelom iz Holokausta koji čita pismo napisano svinji koja mu je spasila život, a učenica slušajući njegovo svedočenje tone u san u kome se suočava sa pitanjima identiteta, kolektivne traume i ekstremima ljudske prirode.

– Ovo je velika čast. Neverovatno je što sam ovde da podelim sa vama ovaj film koji dolazi iz dubine moga srca. Bila je privilegija ovih dana biti na Kustendorfu i slaviti umetnost, film, interakciju i dijalog – rekla je Kantorova.

Srebrno jaje otišlo je u Mongoliju, rediteljki Dulmi Purev-Očir za film “Sneg u septembru”, dok je Bronzano jaje dodeljeno filmu “Afrikat”, mađarske rediteljke Ane Đimeši.

Festivalsku nagradu Drvo života, za životno delo i buduće filmove, dobio je akademik Dušan Kovačević, koja ima dvojako značenje.

– Prvo je za dugogodišnji rad u svetu filma, a drugo je za budući film, što je lepa obaveza i nada da ćete možda još nešto uraditi ako vas dobri Bog pogleda – rekao je Kovačević.

Pored omaža posvećenog stvaralaštvu ovog proslavljenog autora, na završnoj večeri festivala izvedena je i tačka iz baleta “Ko to tamo peva”, kompozitora Vojislava Vokija Kostića, u izvođenju baletskog ansambla Narodnog pozorišta.

Zatvarajući festival, domaćin Emir Kusturica je podsetio da je Kustendorf zatvaran na različite načine sa doviđenja, kako ste ili ne bih vas više zadržavao, ali da se u sadašnjoj situaciji u svetu treba pozdraviti “sa željom”.

– U današnjem svetu se o slobodi sve ređe priča. Jedan od razloga zašto je festival imao slogan “Umetnost iznad svega” je zato što je umetnost oduvek izražavala slobodu. Sloboda se izgubila ne samo iz rečnika, već iz ljudskog života, a ja vas sve molim izgovarajući stare reči “ne bih vas više zadržavao”, mislite na slobodu i tragajte za tom izgubljenom slobodom koja je u proteklim vekovima nestala iz naših života – kazao je Kusturica.

U trci bilo 14 ostvarenja

U takmičarskom programu 16. Kustendorfa prikazano je 14 filmova, a o nagradama je odlučivao međunarodni žiri koji su činili: italijanska rediteljka Suzana Nikjareli, proslavljeni glumac Slavko Štimac i izraelski producent, reditelj i scenarista David Noj. Festival Kustendorf odlučio je da dodeli i Specijalno priznanje rediteljki iz Srbije, Aleksandri Lazarovski za film “Više od života”. Najpoetičniji film je film “Kaseta” Uzbekistanca Mirtemira Murotova. Nagradu publike dobio je Hamidreza Gasemi iz Irana za ostvarenje “Povetarac”. Nagradu za najbolju fotografiju “Vilko Filač” dobio je Evan Maragkudakis za grčki film “Na Kserksovom tronu”.