Z. Mirković

U zaseoku Grubori u selu Plavno nadomak Knina u utorak je, u prisustvu predsednika Hrvatske Zorana Milanovića i ministra branitelja Tome Medveda, kao i potpredsednika hrvatske vlade Borisa Miloševića, te i šefa SNV Milorada Pupovca, kao i predstavnika predsednika Srbije Aleksandra Vučića za rešavanje pitanja nestalih Srba sa Hrvatskom Verana Matića, održana komemoracija srpskim žrtvama ubijenim nakon operacije “Oluja”.

Najpre je u selu Plavnu služen pomen za 26 žrtava koje su stradale tokom “Oluje”, a potom je u Gruborima održana komemoracija za šest civila ubijenih 25. avgusta 1995. tokom akcije “Oluja obruč”.

Zajednička komemoracija u Gruborima deo je dogovora predstavnika Srba i hrvatskih vlasti, koji je predviđao da Milošević prisustvuje obeležavanju 25 godina od “Oluje” u Kninu. Sa komemoracije poslata je zajednička poruka da bez odavanja počasti svim žrtvama nema budućnosti.

Zoran Milanović je istakao da su ratovi gotovi i da je “vreme za ono što je normalno u nama”. Dodao je da je o zlodelu u Gruborima čitao prvi put 1995. u “Njujork tajmsu” kao diplomata i da je razmišljao šta je gore, da li nešto što se graniči sa moralnom katastrofom, nešto što je zlo samo po sebi ili šteta naneta državi:

– Ono što u meni izaziva užas je ubistvo šest nedužnih starih ljudi. Pre dva dana sam bio u Sinjskoj Krajini, odakle potičem, kada se okupilo tridesetak Milanovića, koji su došli sa svih strana. Razmišljao sam, znajući da ću doći ovde, da li bi neko mogao ubiti meni drage starije ljude. U ime koje proklete pravde? Nakon ovog ništa više nije isto zbog moralnog užasa i štete koja je naneta.

Pupovac je istakao da su u Plavnom i Gruborima ubijene mahom starije osobe dok su čuvale stoku, radile u polju, ležale u bolesničkoj postelji ili sedele u invalidskim kolicima, ubijene su rukama podignutim u vazduh, a nisu bile vojnici, niti su bile naoružane. Ubili su ih tadašnji pripadnici vojske i specijalne jedinice policije, a taj zločin, uprkos dokazima, nije kažnjen.

Istinom do budućnosti: Predstavnici Srba i Hrvata odali poštu stradalima

Ocenio je da je trebalo da prođe 25 godina da se podignu dva znamenja, dva jednostavna drvena krsta na ova dva stratišta, i da to ne bi bilo učinjeno da nije preostalih meštana Plavna koji se u njega vraćaju, SNV-a i političkog iskoraka koji je napravila vlada Andreja Plenkovića i predsednik Hrvatske Zoran Milanović:

– Danas ćemo na ovom mestu stradanja osim žaljenja za stradalim podeliti veru i posvetiti se onima koji su došli uzdajući se da će neki ovde ostati, a neki obnoviti svoje domove. Mi koji smo se okupili imamo dužnost da im pomognemo da to učine i da kao i u drugim delovima ovog kraja uspostave uslove za dostojan život.

Osim zvaničnika, komemoraciji je prisustvovao veliki broj nekadašnjih meštana zaseoka Grubori, odnosno njihovi članovi porodica, koji sada žive rasuti po svetu, pretežno u Srbiji. Na kraju su svi položili ruže na krst.

Milošević: Krenuti iz početka

Boris Milošević je rekao da svaki ratni zločin treba da bude kažnjen.

– Empatija i priznanje svih žrtava su pretpostavka pomirenja i prestanka mržnje, a vreme je da prestane i da se ne prenosi na nove generacije. Samo tako zajedno možemo da gradimo bolju Hrvatsku i to je politika ove vlade. Bila je hrabrost u to vreme ostati u svom selu, danas je potrebna hrabrost vratiti se i krenuti iz početka. Svestan sam da je prošlo 25 godina, da ima raznih životnih problema, birokratije ali vas pozivam da se vratite – rekao je Milošević.

Pronalaženje nestalih

Ministar Medved je naglasio da nevine žrtve opominju da je neophodno uložiti dodatne napore za izgradnju snažnijeg društva, utemeljenog na zajedničkoj želji da se traume iz prošlosti ne ponove:

– Iskazivanje pijeteta je važan korak u izgradnji civilizacijskog društva. Hrvatska mora, može i želi da gradi društvo na temelju pravednosti i istine. Vreme je da počnemo da gradimo budućnost na istini utemeljenoj na činjenicama, na pronalaženju svih nestalih – poručio je on.

Zgažena etika

– Svi su nesumnjivo utvrdili da je ovde počinjen ratni zločin prema civilnom stanovništvu, kao na drugim mestima takozvanog sektora Jug. Sudovi su odradili svoj posao, ali tako da su propustili da utvrde ko je počinio ove zločine. Nažalost, u tome su učestvovali i oni kojima sudska etika i moralni poziv nisu smeli dopustiti da ovaj zločin ostane nekažnjen – rekao je Pupovac.