Zločin protiv Srba bez kazne

0

Endru Lesli, ključni svedok u procesu protiv hrvatskog generala Ante Gotovine
 

Parastos postradalima održan je u srpskoj crkvi u izgradnji Sveti Stefan, dok su u novom Srpskom centru održani tribina-razgovor o "Oluji" i Benkovačko veče. Tribinu je organizovalo Društvo za zaštitu srpske baštine, a govorili su kanadski general, koji je za vreme rata u Jugoslaviji bio komandant štaba sektora "Jug" i očevidac granatiranja Knina, ali i jedan od ključnih svedoka u haškom procesu protiv hrvatskog generala Anta Gotovine Endru Lesli i poslednji ambasador Kanade u bivšoj Jugoslaviji Džems Biset (James Bissett).

Lesli je na tribini u Otavi rekao je da mu je "to svedočenje bio jedan od najtežih trenutaka u životu, pod velikim pritiskom da se istina iskrivi i ne otkrije". Tribini je prisustvovao i ambasador Srbije u Kanadi Mihailo Papazoglu koji je kanadskim učesnicima zahvalio na rasvetljavanju istine o ratu u bivšoj Jugoslaviji.

Na 15. Benkovačkom prelu, najstarijoj krajiškoj priredbi te vrste u Kanadi, prikupljeno je gotovo 10.000 dolara za izgradnju prvog srpskog crkvenog hrama u istoriji prestonice.

Krajiške manifestacije održavaju se i u drugim gradovima Kanade, a najpoznatije su Veliko krajiško prelo u Vindzoru i Krajiško veče u Kalgariju. Sve uvek imaju i humanitarni karakter.

– Sa otavskog Prela je prošle godine upućena pomoć od 2.000 dolara izbegličkoj benkovačkoj porodici u Srbiji čija su se dva sina utopila, a Benkovčani i prijatelji su ranije prikupili 5.000 dolara za lečenje jednog deteta iz starog kraja u Zagrebu – izjavio je glavni organizator Davor Lakić.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here