KUD "Jovan Jovanović Zmaj"
Uželeli se igre: Na probe se redovno dolazi

Kulturno-umetničko društvo “Jovan Jovanović Zmaj” iz Obervaltersdorfa, konačno je započelo novu sezonu u sopstvenim prostorijama, koje se nalaze u mestu Solenau.

Članovi društva iz Donje Austrije su najpre izabrali novu upravu koja je iskazala veliku želju i ambicije za uspešan rad KUD. U novu upravu ušli su i igrači izvođačkog ansambla čime je predsedništvo značajno podmlađeno.

Za predsednika je reizabran Dragan Radulović, a u novoj upravi su još potpredsednik Dragana Jovanović, blagajnik Branislav Bambulović, zamenica blagajnika Jelica Filipović, sekretar Vedrana Gajić, zamenik sekretara Biljana Gajić. Nadzorni odbor čine Valentina Todorović i Bojan Matić. Što se tiče igrača koji su ušli u upravu to su Vedrana, Branislav i Valentina.

Kutak za razgovor

– Bio nam je cilj da se članovi folklornog ansambla uključe u rad uprave, a i sami igrači su bili za to – kaže za “Vesti” predsednik Radulović.

Dodaje da se svi članovi društva mnogo raduju novom početku.

– Kako igri i probama koje su već počele, tako i druženju. Nadamo se novim putovanjima, nastupima i svemu ostalom što smo do sada organizovali. Najviše se svi radujemo našim novim stalnim klupskim prostorijama, koje do sada nismo imali. Sada možemo mnogo toga više da radimo nego ranije – navodi Radulović.

Svi na broju: Niko nije napustio klub u vreme pauze zbog korone

U novom prostoru već su održane prve proba posle letnje pauze.

– Sve je proteklo kako treba uz prisustvo velikog broja igrača. Mnogo nas raduje da niko od članova nije napustio društvo u vreme pauze zbog korone, šta više dobili smo nove članove za sve ansamble – za zadovoljstvom konstatuje čelnik kluba.

Prostorije društva se nalaze u mestu Solenau ( Grossmittelstr. 12a) i u njima dečji, srednji i ansambl veterana vežbaju nedeljom od 14 sati, a izvođački utorkom i četvrtkom od 19 sati.

Uprava KUD “Jovan Jovanović Zmaj” zahvaljuje svim članovima koji su učestvovali u sređivanju novih prostorija, kao i umetničkom rukovodiocu Dejanu Aleksiću Dekiju i posebno koreografu Miloradu Runji na angažovanju i prelepim koreografijama.

Ko želi da se priključi radu “zmajeva” može da dođe svakim danom posle podne u nove prostorije ili se informiše putem telefona na broj +43 699 11887381.

Dogovor: Glavni cilj je i dalje očuvanje kulture i tradicije

Nedostaju nastupi i smotre

Radulović navodi da im je dalje glavni cilj rad na očuvanju kulture i tradicije, da planiraju brojna druženja i gostovanja.

– Videćemo kako će se odvijati situacija u vezi sa korona virusom. Nadamo se da ćemo konačno ponovo imati Evropsku, ali i Austrijsku smotru srpskog folklora. To, kao i priredbe su nešto što nam nedostaje. Nedostajalo nam je druženje. Mi smo bili spremni prošle godine za Evropsku smotru u Parizu, radovali smo joj se, a onda je morala da bude otkazana – rekao je on.

Rekreacija: Ima mesta i za stoni tenis

Otvoreno svaki dan

Prostorije su otvorene svakog dana, jer se uveče u njima okupljaju članovi druže se i igraju pikado, stoni tenis…

– Uzeli smo prostor na želju članova. Stalno smo težili ka tome da imamo svoje stalne prostorije u kojima možemo da nesmetano radimo na očuvanju naše kulture i tradicije, ali i da se družimo. Članovi su izneli tu želju, a mi smo nastojali da je ispunimo. To nije bio lak poduhvat, jer je trebalo naći prostorije koje nam odgovaraju i koje se nalaze na lokaciji prikladnoj za sve, a uz to i da budu funkcionalne za naš rad, na kraju, što je vrlo važno i da budu povoljne, odnosno priuštive – navodi Radulović.