EPA/Maxim Shipenkov
Marija Zaharova

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova primetila je protivrečnost u rečima američkog državnog sekretara Entonija Blinkena o nedopustivosti nasilne promene granica, ironično upitavši da li je to Vašington prestao da podržava „suverenitet Kosova“.

Konkretno, Blinken je ranije izjavio da je jedan od američkih ciljeva pregovora o bezbednosnim garancijama sa Rusijom zaštita osnovnih principa međunarodnih odnosa, odnosno nedopustivost nasilne promene granica, ograničenja učešća u savezima, kao i uspostavljanja sfera uticaja.

„Da li dobro razumemo da Vašington više ne podržava ‘suverenitet Kosova’ i ne protivi se povratku Sirije u Arapsku ligu?“, prokomentarisala je Zaharova na svom Telegram kanalu.

Mada, kako su SAD ranije mogle to da rade što se tiče regiona sa kojima nemaju veze ni nemaju međunarodno-pravni mandat za regulisanje konfliktnih situacija, napomenula je portparolka, uzimajući u obzir da se „suštinski protive uspostavljanju sfera uticaja“.

Podsetimo, 10. januara u Ženevi su održani pregovori Rusije i SAD o ruskim predlozima za bezbednosne garancije. Pretpostavlja se da će nakon toga ruski predlozi biti razmatrani 12. januara na savetu Rusija-NATO i 13. januara na platformi OEBS-a u Beču.

Krajem 2021. Rusija je objavila nacrte sporazuma sa SAD i NATO o bezbednosnim garancijama. Moskva, između ostalog, zahteva od svojih zapadnih partnera pravne garancije odbijanja daljeg širenja NATO-a na istok, ulaska Ukrajine u blok i stvaranja vojnih baza u postsovjetskim zemljama.

4 COMMENTS

  1. Ako neko misli il pa tako me je odgavarala da je USA stvarno izgubila rat u Avganistanu onda se grdno vara pratite pzljivo snimke to je Seerr Beiden strateški kako samo njemu dolikuje u vojnom smislui i strategiji odradio holivud ski izveo scenu odrzan samo u ajrodromu u Avganistanu i zeznuo je cjeo svijet rasprskao 20 godina obučene Avganistance od IT seiber sistema do pretpostavite sami koji su jako odani USA po cjeloj EU i šire koji su dobili stalni boravak i radne vize dok za Kosovo nema potrebe USA da promjeni mišljenje il stav ima tu vojnu Bazu Bonstil jer za USA to je završena priča sad je red na postavljanju novih vojnih baza Albanija,Makedonija,Crna Gora,Bosna,Hrvatska znači admini stracija Seerr Beiden ima prioritete za 2023 god zato je i tu trenutno.

  2. Ti Zdravko okoreli U mozes ti Srbima i Putinu da popusis malo prvo nauci da pises Srbski da te seo svet razume a posto si Zdravko mi znamo ko si ti.Tebe bi najbolje bilo da u USA trazis Asyl.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here