Đorđe Barović

Patrijarh srpski Porfirije primio je grupu mališana iz otadžbine i dijaspore koji su ove godine učestvovali na takmičenju “Znameniti Srbi” – manifestaciji koja je okupila 900 mališana iz 11 zemalja.

– Posebna je radost da su sa nama i naša deca iz svih krajeva. U ljubavi i drugarskom raspoloženju nadmetali su se i u znanju kroz kviz o 70 znamenitih Srba. Svi su pokazali izuzeto znanje. To pokazuje ne samo da su zainteresovai za svoj identite, nego su ustraji u očuvanju svog identiteta, a to nije samo poštovaje sebe i svog naroda, već i poštovanje drugih. Jer, samo onaj ko zna sebe, svoj identitet , taj zna i reč Božju da su svi ljudi braća jednaka sebi zato što smo svi jedan i jedistven ljudski rod – poručio je patrijarh Porfirije nakon svečane arhijerejske liturgije povodom praznika Blagovesti.

Patrijarh Porfirije primio decu iz otadžbine i dijaspore

Finalno takmičenje kviza “Nemanjići” sa temom “Znameniti Srbi” ove godine održano je u Čačku.

U finalu ekipa iz regiona pobedila je ekipa “Nemanjina družina” iz Kruševca, druga je bila ekipa “Dvorovi” iz Bijeljine, a treća ekipa Osnove škole “Radojka Dakić” iz Beograda.

Ove godine je orgaizovano i takmičenje ekipa iz dijaspore, a prvo mesto, zlatu medalju i električe trotinete zaslužila je ekipa “Stefanova deca” iz Vukovara, drugi su bili “Božurovi” iz Basao del Grapa, treći “Srpski radoznalci” iz Sakije, a četvrta ekipa “Sokolovi” iz Slovenije.

Ovaj kviz u organizaciji Fondacije “Mir Božiji” iz Banja Luke održava sa blagoslovom Svetog Arhijerejskog Sinoda Srpske Pravoslavne Crkve, uz podršku Uprave za saradnju sa dijasporom Ministarstva spoljnih poslova Srbije, Ministarstva za evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske i Predstavništva Republike Srpske u Srbiji.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here