Zoran Raš
Festival mladosti i mudrosti: Učesnici kviza

U Narodnoj biblioteci Srbije, velikim finalom u prisustvu brojnih zvanica iz Srbije i Srpske, završen je prvi međunarodni kviz “Nemanjići”, koji je okupio više od 1.000 dece iz čak 11 zemalja otadžbine i dijaspore.

SVI ĐACI BLAGOSLOVENI: Episkop Stefan

U “ljutoj borbi” osnovaca učenici OŠ “Velizar Stančivić Korčagin”, iz Velikog Šiljegovca kod Kruševca, pobedili su vršnjake iz OŠ “Petar Drugi Petrović Njegoš” iz Bileće.
Manifestacija koju su uz blagoslov njegove svetosti patrijarha srpskog Irineja zajednički pomogle vlade Srbije i RS, organizovana je u čast 800 godina autokefalnosti SPC. Brojni gosti iz političkog, verskog i kulturnog života nisu krili oduševljenje pokazanim znanjem svih mališana.

DIJASPORA JEDINSTVENA: Mlađen Cicović

Vikar patrijarha Irineja, episkop remezijanski Stefan, za “Vesti” kaže da je ovo pravi način da se najmlađi iz matice i dijaspore zbliže i pritom nauče nešto iz istorije svog naroda.

Svetli primer

– Zaista sam prijatno iznenađen koliko su mališani posvećeni i koliko znaju. Ukoliko se svi potrudimo, uveren sam da će već sledeće godine na ovom takmičenju biti mnogo više učesnika. Nema sumnje da će se uz podršku “Vesti” tada prijaviti i značajniji broj dece iz dijaspore koja su dosadašnjim delima već pokazala ne samo da odlično znaju srpsku istoriju, već da i da čuvaju kulturu i tradiciju – ističe episkop Stefan.

Vikar patrijarha Irineja kaže da je ovo takmičenje pokazalo da nema negativnog rivaliteta kod dece.

– Način na koji su se sva ta deca družila, zajedno obilazila svetinje, ali i kako su jedni drugima pomagali, pokazuju da rivaliteta ne samo što nije bilo već su mališani svojim primerom pokazali da im je najvažnije što su naučili nešto novo iz svoje istorije i pritom se združili bez obzira na to gde se geografski nalaze. Otuda su sva ta deca blagoslovena i pobednici – ističe episkop Stefan.