Tanjug
Strateški odnosi: Aleksandar Vučić i Junas Gar Store

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boravi u dvodnevnoj poseti Kraljevini Norveškoj s ambicioznim ciljem da primeni iskustva i znanje, ali i privuče investicije iz ove visokorazvijene zemlje u srpski energetski sektor, posebno kad je reč o ekološkim, obnovljivim izvorima.

Vučić je iz Osla poručio da se otvara novo poglavlje u odnosima dve zemlje. Prvi sastanak je održao s predsednikom norveškog parlamenta Masudom Garahanijem. Susret se odigrao rano ujutro, kako i priliči norveškim radnim navikama, mada su retki prolaznici bili još dremljivi kada je Garahani dočekao srpskog ispred zgrade parlamenta.

– Zahvalio sam predsedniku parlamenta na tome što je Norveška uvek bila spremna da pomogne Srbiji, ne samo svojim iskustvima u harmonizaciji standarda i propisa s EU, već i u ekspertskoj i finansijskoj pomoći našim reformskim procesima, a posebno u modernizaciji energetskog sistema Srbije. Danas otvaramo novo poglavlje u odnosima Republike Srbije i Kraljevine Norveške – naveo je Vučić.

Interesi i prijateljstvo

U čast srpskog predsednika, premijer Norveške Junas Gar Store priredio je u vladinoj vili radni ručak. Vučić je ocenio da je razgovor bio odličan i prijateljski, a premijera Sterea pohvalio da je izuzetan domaćin.

– Razmotrili smo brojne teme od značaja za naše zemlje. Od bilateralne i ekonomske saradnje, pa do planova i projekata u oblasti energetike, infrastrukture i investicija. Ponovio sam zahvalnost Srbije na partnerskom odnosu Norveške, kao i na spremnosti da zajednički dodatno jačamo i intenziviramo politički dijalog i sveobuhvatnu saradnju – saopštio je predsednik Vučić i dodao da Srbiju i Norvešku ne vezuju samo interesi već i istorijsko prijateljstvo iskovano u teškim vremenima

Naime, Vučić je došao u Norvešku i s namerom da uz vojne počasti položi vence na spomenik stradalim Jugoslovenima u ovoj zemlji u Drugom svetskom ratu. A osim istorijskih iskovane jesu i veze koje održava brojna, ali i veoma uspešna i cenjena srpska dijaspora u ovoj zemlji.

Večera s privrednicima

U gustom rasporedu posete, predsednik Vučić imao je pribeležen i sastanak s kraljem Haraldom Petim i prestolonaslednikom Hokonom, a za kraj prvog radnog dana u Norveškoj organizovana je poseta ambasadi Srbije u Oslu i večera s norveškim privrednicima iz energetskog sektora kako bi dobri strateški i partnerski odnosi bili krunisani i razgovorom o budućim investicijama u našoj zemlji.

U srpskoj delegaciji je i ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović koja se sastala s državnim sekretarom u Ministarstvu gasa i energetike Norveške Andreasom Bjelandom Eriksenom kako bi razgovarala o saradnji dve zemlje u oblasti energetike.

Investicije od 1,36 milijardi evra

Najveći domet saradnje Srbije i Norveške ostvaren je u oblasti investicija u našoj zemlji od ukupno 1,36 milijardi evra. Norveška je jedan od najvećih donatora u Srbiji, a kroz različite programe u proteklih 15 godina obezbedila je oko 216 miliona evra razvojne pomoći. Nažalost, trgovinska saradnja nije pratila tempo dobrih odnosa i ova poseta je prilika da se i to popravi. Naime, prošle godine je ostvarena robna razmena između dve zemlje od 142,64 miliona evra.

Gigant sa severa

Norveška je energetski gigant koja pokriva 20 odsto tržišta prirodnog gasa u EU i veliki je izvoznik struje, ali pri tom 90 odsto svojih potreba zadovoljava iz obnovljivih izvora.

S obzirom da je EU oko 40 odsto gasa uvozila iz Rusije, velike nade se polažu u Briselu da će Norveška povećati proizvodnju na svojim nalazištima u Severnom moru. S druge strane, Norveška, s obzirom na astronomske cene plavog energenta, očekuje rekordan prihod naredne godine. Ovaj posao olakšava činjenica što za Norvešku važi da, iako nije u EU, primenjuje zakone i pravila Unije bolje nego njene članice.

Takođe, Norveška je i veliki svetski proizvođač nafte. U toj zemlji očekuju da će naredne godine proizvoditi 4,3 miliona barela nafte dnevno, što je za 200.000 barela više nego ove godine. Za Srbiju je ta činjenica veoma značajna, s obzirom na sankcije EU na izvoz ruske nafte.

Sa Beogradom u budućnost

Poseta predsednika Srbije Norveškoj bila je najavljena nakon beogradskog skupa lidera Zapadnog Balkana o ulaganjima u obnovljive izvore energije.

Taj skup je organizovao predsednik Vučić 17. novembra zajedno s Norveškom. Učestvovali su i premijeri Albanije, Severne Makedonije i Crne Gore, Edi Rama, Dimitar Kovačevski i Dritan Abazović, predsedavajući Veća ministara BiH Zoran Tegeltija.

Vučić je tom prilikom istakao da su u oblasti energetike potrebne brojne reforme u Srbiji, promena navika, ali i ogromna ulaganja narednih godina koja je procenio na 16 do 33 milijarde evra.

Vučić je tada rekao da nema lakih ni jednostavnih rešenja, ali da se sve to mora preduzeti kako se ne bi suočili s katastrofom u oblasti energetike. Naglasio je i da u Srbiji postoje duboki suštinski problemi, i to ne samo kada je reč o snabdevanju gasom i naftom, već i u našem staromodnom pristupu i starim tehnologijama u termoelektranama. Vučić je tada istakao i da ničeg novog nema ni kada je reč o hidropotencijalima, a da država nije u poziciji da poveća procenat obnovljivih izvora energije u ukupnoj ponudi i potrošnji.

– Zato smo zamolili za pomoć partnere iz Norveške kojih su pomno pratili situaciju u Srbiji nekoliko meseci. Nakon toga su predložili kratkoročne, srednjoročne i dugoročne prioritete i planove o tome šta treba da uradimo – objasnio je Vučić koji je i ranije najavljivao da Srbija zajedno s Norvežanima priprema novu energetsku strategiju.

Temu je dalje razvio ministar finansija Siniša Mali koji je pre nekoliko dana rekao da je završena studija o daljem razvoju energetskog sektora u Srbiji, koja je rađena s jednom norveškom kompanijom. On je najavio da će narednih nedelja biti doneta odluka o modelu i pravcu u kome će biti razvijan energetski sektor u Srbiji.

Regionalna saradnja garantuje uspeh

Zamenik ministra energetike i specijani izaslanik premijera Andreas Eriksen u Beogradu je 17. novembra pozvao zemlje Zapadnog Balkana da sarađuju u oblasti energetike i nalaženju rešenja za uvođenje većeg stepena obnovljivih izvora energije.

On je naglasio da je bliska saradnja zemalja u regionu s fokusom na razmeni energenata neophodna. Eriksen je rekao kako zelena tranzicija mora da bude fer proces za koji moraju da budu pronađena održiva rešenja i dodao da to može da se postigne samo u otvorenom dijalogu zemalja regiona uz međusobno poverenje i posvećenost.

Eriksen je tada najavio posetu predsednika Vučića Norveškoj kako bi bili nastavljeni razgovori o saradnji u oblasti obnovljivih izvora energije. On je objasnio da je prethodno Vlada Srbije potpisala ugovor s norveškom firmom Ristad enerdži o konsultantskim uslugama za unapređenje energetskog sektora Srbije.