pixabay.com

Žitelji Bosne i Hercegovine su se našli na osmom mestu liste najvećih pivopija.

Kako je prosečna ceni dva dolara po boci godišnje, troše oko 650 dolara za pivo, prema istraživanju portala “Ikspensiviti” (Expensivity) .

Mnogi putnici smatraju neophodnim delom svojih putovanja isprobavanje lokalnih piva. Međutim, cena ovog popularnog alkoholnog pića se dramatično razlikuje od države do države, pišu Nezavisne novine.

Kako biste bili sigurni da ćete isprobati neka od najukusnijih piva na svetu bez probijanja budžeta, “Ikspensiviti” je uporedio cene piva u 58 zemalja. Da bi prikupila podatke, ova veb stranica je uporedila cene piva u supermarketima, kao i u hotelskim barovima, i izračunala srednju vrednost flaše piva od 330 mililitara po državama.

Najskuplje pivo na svetu je u bliskoistočnoj državi Katar. U proseku, tamo pivo košta 11,26 dolara po boci. Ali, u Kataru ne samo da ćete najskuplje platiti flašu piva, već ćete morati da pribavite i specijalnu dozvolu da biste mogli da ga kupite.

Takođe, Katar je uveo stopostotni porez na uvoz alkohola uoči Svetskog prvenstva u fudbalu koje će biti održano 2022. godine, pa otuda i tako visoka cena flaše piva.

Najjeftinije pivo piju stanovnici u Južnoj Africi – košta 1,68 američkih dolara po boci.

Češka je, međutim, pobednik po najvišoj stopi potrošnje piva, budući da u proseku jedna osoba popije čak 468 flaša ovog pića godišnje.

Država čiji građani potroše najviše novca na pivo je Nemačka, sa gotovo 2.000 dolara po osobi godišnje.

1 KOMENTAR

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime