youtube/prinscreen

Cepanje majice novopečenom tati jedan je od najlepših srpskih običaja. Nema muškarca koji s radošću ne prepušta svoju garderobu na uništavanje najbližim prijateljima i porodici jer povod ne može biti bolji. Ali, znate li šta se zapravo krije iza ovog srpskog običaja?

Sigurno ste bar nekada prisustvovali cepanju majice muškarcu koji je upravo postao tata, a nekada ste možda i uzeli učešća u ovom srpskom običaju.

Mnogi, međutim, čak i ako su ovaj običaj ispoštovali, ne znaju koje je njegovo značenje. O smislu najradosnijeg cepanja odeće postoje različita mišljenja, a ovo su neka od tumačenja.

Neki smatraju da cepanje treba da pokaže da (energetskoj) auri roditelja u ekspanziji dosadašnja odeća više nije odgovarajući omotač.

Drugi pak, veruju da ovaj običaj vodi korene iz davnih vremena, kada se deca nisu rađala u porodilištima, već u kući, na ulici, u njivi, u šumi i drugim mestima. Dete je trebalo da se uvije u neki komad tkanine zbog zaštite od hladnoće, a zbog nekog drugog verovanja se izbegavala ženska odeća kad god ima neka muška košulja u blizini. Ako se dete rodi u kući, onda se odevni predmet uzimao iz ormana, a ako se porođaj dogodi napolju, onda se zaustavljao prvi muškarac koji se nađe u blizini, te bi se od njega uzimala košulja.

Veruje se, takođe, da se onima koji učestvuju u cepanju košulje, a to su radili samo muškarci muškarcima (sada često i žene učestvuju u tome), prenosi neka vrsta sreće muškarca koji je postao otac, i da će oni koji je cepaju isto postati očevi. Ovo bi, dakle, na neki način, bio ekvivalent hvatanju bidermajera od strane devojaka na venčanjima.

Neki smatraju i da ovaj običaj potiče od verovanja da će onaj ko uzme delić iscepane košulje dobti takođe isti pol deteta kao i otac čiju košulju cepaju, a opet u drugim krajevima se verovalo i da to vodi ka dobijanju bebe suprotnog pola.

Ne znamo da li je neko, i koje, od ovih tumačenja tačno, ali za kraj ostavljamo prilično tačnu šaljivu definiciju cepanja majice sa humorističkog sajta “Vukajlija”: “To je ono što momak uradi voljenoj osobi u nastupu strasti, dok za 9 meseci prijatelji to isto učine njemu u nastupu alkoholisanosti”.

Izvor:
srbijadanas.com, Vestionline

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here