pixabay.com

Da li je monogamija sinonim za dosadan seks ili dugotrajne predane veze otvaraju vrata prema zadovoljavajućem seksualnom životu?

Stručnjaci kažu kako to zavisi od kvaliteta odnosa i zajedničkih odluka koje dovode do obostranog zadovoljavajućeg seksualnog života.

Koncept seksualne dosade naučnici de Oliviera, Karvaljo i Nobre detaljno istražuju godinama. Prema njihovim rečima dosada je “iskustvo odvajanja od sveta i zaglavljivanja u naizgled beskrajnoj i nezadovoljavajućoj sadašnjosti’. Iz tog razloga, oni koji su skloni dosađivanju će vrlo verovatno doživeti dosadu.

Seksualna dosada definiše se kao “tendencija da vam je svaki seksualni odnos dosadan”. Odnosno, može biti da vam nije do seksa jer vam je seks dosadan, rutinski ili preterano tehnički uvežban. Dovoljno dobar seks ne mora biti savršen. Seksualno zadovoljstvo temelji se na dobroj komunikaciji, prepoznavanju i prihvatanju razlika između partnera kao i zajedničkom deljenju. Iako seksualno zadovoljstvo obično opada kod bračnih parova, to ne mora da bude slučaj. Za parove u kojima jedan ili oba partnera doživljavaju seksualnu dosadu, prateća seksualna frustracija obično nagriza opšte zadovoljstvo u vezi, dok s druge strane, postoje i parovi koji su zadovoljni vezom, ali ne i seksom.

Zašto se javlja seksualna dosada:

1. Povezana je s opštom sklonošću ka dosadi.
2. Povezana je s narcisoidnom ličnošću, koja je takođe povezana s opštom sklonošću ka dosadi.
3. Povezana je sa “seksualnom depresijom” i osećajem nezadovoljstva zbog seksualnog života
4. Povezana je sa depresijom, a koja može da uzrokuje niski libido, apatiju, socijalno povlačenje i nemogućnost doživljavanja užitka.
5. Uključuje niže seksualno uzbuđenje i želju. Poteškoće u održavanju pažnje mogu biti u korenu ovog problema, jer je pažnja potrebna parovima kako bi imali zadovoljavajući seksualni život.
6. Često se dešava u dugotrajnim vezama, iako to nije uvek slučaj.
7. Povezana je s ukupnom dosadom u vezi. Često parovi seks u vezi smatraju manje uzbudljivim od slučajnog seksa.
8. Muškarci se češće žale na seksualnu dosadu od žena.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here