EPA/Srdjan Suki

Vojska Srbije bi i danas, ako bi morala, mogla srušiti i najmodernije letelice, kaže penzionisani pukovnik Zoltan Dani.

Dani je rekao da nema aviona koji se ne može srušiti, ako se na vreme otkrije.

Treći raketni divizion 250 PVO brigade na današnji dan pre 20 godina oborio je ponos američke avijacije – nevidljivi bombarder F-117.

– Četvrtog dana bombardovanja neočekivano su izgubili avion za koji su mislili da ni u jednom slučaju ne mogu da izgube, da niko ne može da ga otkrije, a kamoli da ga obori – rekao je Dani i dodao da je američki sekretar odbrane bio iznenađen kada je vest čuo gledajući CNN.

– “Imali smo ruski sistem 125 n Neva, bila je to dobro održavana ruska tehnologija s kraja šezdesetih koja je u Jugoslaviju došla početkom osamdesetih – kazao je Dani i dodao da je ipak najvažnije bilo to što je naša borbena posluga bila maksimalno obučena.

– Zahvaljujući njima možete da računate na iskorišćavanje svih borbenih mogućnosti, čak i onih koje do tada nisu bile ustanovljene – rekao je sada penzionisani pukovnik i predavač na Univerzitetu Union Nikola Tesla.

Dani je rekao da je čuo da je zahvaljući tom podvigu Trećeg raketnog diviziona 250 PVO brigade unapređena ruska nauka i tehnika.

– Jedan ruski novinar mi je rekao znate šta gospodine Dani, unapredili ste rusku nauku i tehniku, razgovarao sam sa stručnjacima u Rusiji, oni su mi rekli ‘Nismo znali da sa tom našom Nevom može da se obori F-117’ – preneo je Dani, koji je posle penzionisanja radio u svojoj pekari u Skorenovcu kod Kovina.

On je podsetio da je “noćni soko” kasnije izbačen iz upotrebe iako je tada bio simbol moći američke avijacije.

– Sada su u upotrebi F-22 i F-35 i protiv njih bismo se mogli boriti. Bitno je da se cilj otkrije na vreme i onda se i protiv njih može boriti isto kao i protiv svakog drugog aviona – rekao je Dani, koji je dodao da je za taj veliki, nesvakidašnji i neočekivani poduhvat zaslužna cela borbena posluga.

Izvor:
Vestionline

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here