A. K.
Klasik Stevana Sremca na sceni oživeli glumci ansambla Srpsko-američkog pozorišta "Mira Sremčević"

Pred prepunom salom “Skoki” teatra u Čikagu održana je premijera pozorišne predstave “Zona Zamfirova”, rađene po motivima čuvenog klasika Stevana Sremca, a u izvođenju ansambla Srpsko-američkog pozorišta “Mira Sremčević”.

Gluma bila na profesionalnom nivou

Vođeni iskusnom rukom Slavice Petrović, koja se u ovom projektu ostvarila u ulozi režiserke i glumice, ekipa predvođena tumačima glavnih rola Smiljanom Nedić i Jovanom Aleksićem pobrala je zaslužene ovacije na sceni. Glumci su uspeli ubedljivo da dočaraju nišku mahalu s početka 20. veka i živopisne Sremčeve likove, držeći se doslovce klasičnog narativa, uključujući tu i jezik dela – specifični i skoro izumrli južnjački dijalekt kojim danas ne govori skoro niko, a na sceni pozorišta u Čikagu njime su govorila deca koja su rođena u SAD ili su imigranti od malih nogu.

Detalj sa predstave

Iako su glumci mahom amateri koji se pozorištem bave iz ljubavi, to se u predstavi uopšte nije osetilo. Naprotiv, sve je bilo i završeno na visokom profesionalnom nivou, a na velikoj i ozbiljnoj produkciji, u šta spadaju originalna scenografija, vrhunski kostimi, zaključno sa skoro 30 ljudi koji defiluju scenom, glumcima, folklornom grupom i muzičarima, bi mogli da im pozavide i neki veliki i ozbiljni beogradski i svetski teatri.

Uostalom, najbolju ocenu dala su zadovoljna lica posetilaca, a sigurno je da će ova predstava svakim sledećim izvođenjem biti sve bolja i bolja, što je odlična preporuka svima onima koji nisu uspeli da nabave karte za premijeru.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here