EPA
Selektor odbojkašica Srbije

Malo je onih koji mogu da se pohvale da su na klupi nekog nacionalnog tima dve decenije. U bilo kom sportu, bilo gde u svetu. Retki primer nalazi se na klupi odbojkašica Srbije. Zoran Terzić već 20 godina sa uspehom predvodi gracije. I nije stvar u tome što je teča Novaka Đokovića toliko dugo na istom mestu, već što niže uspehe… Koliko godina na klupi, toliko medalja.

Uspesi nisu prošli nezapaženo. Terzić je još jednom proglašen za najboljeg trenera Evrope. Drugi put. Nije naodmet pomenuti da je Zoran čak tri puta bio najbolji trener u izboru “Vesti”. Bez premca je bio 2006, 2011. i 2018. Naravno, ne bez razloga.

Upravo te 2006. stigla je i prva medalja odbojkašica Srbije (ako računamo rezultate Jugoslavije, druga posle 50 i kusur godina). Srpkinje su na Svetskom prvenstvu u Japanu osvojile bronzu. Bila je to najava uspešnih godina koje slede. Od tada su se vitrine Odbojkaškog saveza Srbije punile zlatom sa svetskih smotri (2006), odnosno evropskih prvenstava 2011, 2017. i 2019. Retko kada su se izabranice Zorana Terzića sa velikih takmičenja vraćale bez odličja.

U vreme njegovog selektovanja tima, srpske heroine su četiri puta učestvovale na Olimpijskim igrama, od čega su se dva puta pele na pobedničko postolje. U Riju, 2016, Srpkinje su bile srebrne, dok su nedavno u Tokiju kolekciju upotpunile bronzom.

Posle igara u Japanu, devojke se nisu pošteno ni raspakovale, a već ih je čekalo prvenstvo Evrope u Beogradu. Naše gracije su branile zlato, ali nažalost, nisu uspele da treći put zaredom budu šampionke Evrope. U finalu su poražene od Italijanki, ali će se dugo pamtiti tajm-aut Zorana Terzića u četvrtom setu, kada je već bilo jasno da je poraz neizbežan.

– Vi ste meni najbolje na svetu, ko ih j*** – rekao je Terzić dok su ga njegove devojke gledale sa velikim poštovanjem, a njegova poruka obarala je rekorde po broju pregleda na netu.

Zlatnim slovima upisana je 2011, kada se Srbija radovala prvom najsjajnijem odličju na šampionatima Starog kontinenta. Nešto kasnije, 2017. i 2019. kada su Terzićeve izabranice ponovile uspeh, to nije predstavljalo iznenađenje. Naprotiv! Navikli smo na tron, na doček na čuvenom balkonu, na požrtvovanost, borbenost.

Koliko je Terzić veliki, ne kaže samo Evropa, već i podatak da je u Srbiji snimljen film u njegovu čast! “Prvih 20 godina” je poduhvat koji je pobrao simpatije onih koji su stigli da ga isprate.

– Bio sam oduševljen kada sam odgledao film, jer je naziv “Prvih 20 godina” prejudicirao da će ta priča možda biti više o meni, međutim, to je definitivno priča o reprezentaciji, o devojkama i o svima drugima koji su bili deo ove priče. Zato sam oduševljen načinom na koji su snimili film. Vrlo sam prijatno iznenađen – rekao je Zoran Terzić.

Film je dostupan gledaocima na jutjub kanalu TV Arena sport.