Zorica Brunclik: Bila bih odličan ministar

0

Svi se sklanjaju od mene, kao da imam neku zaraznu bolest: Zorica Brunclik

– Pristala bih, jer kada vidim ko je sve bio na mestu ministra kulture, zašto ne bih i ja. Bila bih odličan ministar! – kaže Zorica.


Imate li nameru da opet uđete u politiku?

– Nemam! Bavila bih se ja opet politikom, ali to nije moguće. U Srbiji nema razumevanja da je kultura dragoceni pelcer, koji treba negovati. Neće se to shvatiti ovde bar još 50 godina. Kultura je kao koren, važan za sve što iz njega stvara, a ne list koji opada i nestaje, pa čekamo da drugi krene da pupi.

Da li vas je neka stranka vrbovala i zvala u svoje redove?
– Ma, kakvi, pa od mene su se uvek svi sklanjali, kao da imam neku zaraznu bolest.

Viđate li sa nekim od bivših partijskih kolega?

– Kao što rekoh, od mene su tada svi bežali, a i sad je isto. Osim toga, nije mi dozvoljeno da se pojavljuje u određenim medijima. Nema me na RTS-u, niti će me biti. Nedavno mi je reditelj Darko Kamarit rekao da je bio na sastanku povodom novog serijala narodne muzike na RTS-u. Kada je video spisak učesnika koji će pevati i pričati o proteklih 40 godina naše estrade, pitao je zašto mene nema na njemu. Odgovoreno mu je da nije zgodno da se ja pojavljujem u emisijama. Inače, 14. godina se pripisivalo sada pokojnom Aleksandru Tijaniću, da je on taj koji ne želi da me vidi na RTS. Ali, očigledno da sam ja i dalje pod embargom i sa dolaskom novog direktora na čelo Javnog servisa.


Kome ste smetali dok ste se bavili politikom?

– Bunili su se oni koji nisu hteli da ih neko "pokvari", jer po njihovom mišljenju, pevačica je za zabavu i šta ima da se meša u politiku. Mana mi je bila što sam pametna, rođena u Beogradu, pa još i – žena. Uz sve to sam ekscentrična, brbljiva, bez dlake na jeziku. Kao takva nikome ne trebam. Imala sam prvo otpor u sopstvenoj stranci, a potom kod koalicionog partnera, odnosno SPS-a.

 

Svi su me izbegavali samo da ne bi bili dovedeni u bilo kakvu vezu sa mnom. Jer, u suprotnom bi se verovatno čulo kako sam se učlanila u stranku iz pukog interesa, iako sam u politiku ušla iz čiste ideologije. Nanesena mi je nepravda, jer sam smetala određenim uticajnim ljudima. Htela sam da potražim pravdu, misleći da ću je naći tamo gde me neko razume.

 

Dopalo mi se ono što mi je rečeno – da smo svi isti, ravnopravni, a da na cilj stižu pošteni, čestiti i sposobni. U sve tri stavke sam prepoznala sebe, i zato sam se učlanila u stranku i bavila se politikom, ali u domenu koji je mene zanimao – briga o deci i porodici, i kultura. Meni nije bila potrebna korist od politike ili stranke, jer sam sebe davno materijalno obezbedila.

 

Neću više nikog tužiti

– Dok sam se bavila politikom optuživali su me za sve i svašta, bačena je ljaga na mene, pa sam pravdu potražila na sudu. Tužili smo suprug i ja neke novine, televizije, pojedince… I dan danas se sudim. Miroljub je dobio na sudu PGP RTS jer ga je 2000. godine izbacio Krizni štab sa mesta direktora ove kuće zato što je moj muž. Ja sam dobila spor protiv Miroslava Ilića, dok je moja tužba protiv Zorana Kalezića odbačena. Povredilo me je mnogo toga i danas osećam posledice, ali ubuduće neću nikog tužiti. Jer, naše pravosuđe, takvo kakvo je, svodi se na to da na sporovima gubiš energiju, vreme, živce i novac.

 

Snima 40 pesama

– Ova godina mi protiče u znaku jubileja – 40 godina karijere. Tim povodom održaću koncert u Kombank areni 18. oktobra. Sigurno je da neću na njega stići helikopterom, padati padobranom, niti ću biti u korsetu, kupaćem kostimu ili nečem sličnom. Okupiće se oni koji vole moju muziku i ja ću im ispuniti muzičke želje. Planiram da snimim 40 pesama, što novih, što starih numera koje volim, ali nisam imala sreće da ih otpevam, hoću sve to da objedinim i ispunim sebi želju – kaže Zorica.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here