Pixabay

Seme ove biljke je odlično za tretiranje mnogih bolesti, a takođe je pametno koristiti ga preventivno. Onog trenutka kada uvidite njegove blagodeti, imaćete ga stalno u kuhinji.

U pitanju je, ni manje ni više, nego lan.

Zahvaljujući svojoj posebnoj teksturi, seme lana može pomoći u sprečavanju mnogih bolesti, od zatvora do srčanih problema. Dodavanje lanenog semena vašoj ishrani može biti veoma korisno za vaše zdravlje.

Laneno seme može takođe biti veoma korisno za vas ukoliko želite da smršate. Seme je bogato vlaknima i dobrim mastima te će učiniti da se osećate sito, stimulisaće varenje i metabolizam. Svi ovi faktori će pomoći i da izgubite koji neželjeni kilogram.

Glavni sastojci lana su omega 3 masne kiseline, nezasićene masne kiseline i lingan. Ovi sastojci pozitivno utiču na naše zglobove ali i na celokupno zdravlje.

Mozak takođe profitira od omega 3 masnih kiselina, jer njihov nedostatak može dovesti do problema sa zapažanjem, jasnog razmišljanja, promene raspoloženja i depresije. Seme lana može sprečiti ova stanja.

Lan će pomoći čak i u borbi protiv dijabetesa. Važni antioksidansi u semenu lana spuštaju nivo insulina i nivo šećera u krvi dovode u normalu.

Kako biste maksimalno iskoristili ono što lan može da pruži, savetuje se da ga sameljete i da ga unosite u takvom obliku.

Lan se čuva na suvom i na hladnom mestu kako bi što duže trajao.

Rezultate korišćenja lana primetićete za manje od dve nedelje – koža će vam izgledati lepše, varenje će biti poboljšano, a tokom dana ćete imati više energije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here