Posetioci koji budu uhvaćeni da tokom posete izletištu Dandenog Rendžers hrane kokatu papagaje biće kažnjeni novčanim iznosom do 1.610 dolara. Odluka o zabrani hranjenja ovih bučnih papagaja važiće najmanje šest meseci.

Lokalni žitelji i predstavnici malih biznisa u mestima Kalista i Šerbruk žalili su se zbog velikih jata papagaja, koji doleću da bi ih turisti hranili. Međutim, pored atrakcije za turiste, ptice nanose veliku štetu imovini ljudima i ugrožavaju opstanak drugih prirodnih vrsta u toj turističkoj oblasti.

Neretko i više od 200 kokatu papagaja sleti u izletište i druge delova parka, koji godišnje poseti oko 750.000 turista. Predstavnici uprave Nacionalnih parkova Viktorije odbacili su sugestije da broj ptica može da bude ugrožen zabranom hranjenja papagaja. Naime, prodaja semenja za ptice postala je unosni posao za mnoge male privrednike, koji se sada bune da će zabrana ugroziti njihov rad. Pokrenuli su i peticiju protiv zabrane, koju je potpisalo nekoliko hiljada građana, ali su nadležni ipak odlučni u svojoj nameri.

Ponekad agresivni

Iz Nacionalnih parkova upozoravaju posetioce da papagaji mogu da budu i agresivni, posebno tokom hranjenja, što je po njima još jedan razlog da se izbegava kontakt sa tim pticama veličine golubova.