Žrtva predaka se ne zaboravlja

0

 

I pored izuzetno prohladnog jutra, do pet sati ujutro kod spomenika Šrajn okupilo se rekordnih 50.000 ljudi. Mnogi od njih, držeći sveće, dostojanstveno i tiho, prisustvovali su javnoj komemoraciji borcima oslobodilačkih bitaka i ratova. Mnogi nisu skrivali suze, podsećajući se slavnih i davno izgubljenih predaka, koje ne žele da zaborave, a posebno njihovu hrabrost i žrtvu.

Nešto kasnije tokom jutra, desetine hiljade ljudi ispunilo je i centralne gradske ulice, od Flinders železničke stanice, pa duž Sent Kilda rouda do spomenika Šrajn, kako bi pozdravili učesnike ovogodišnje Anzak parade.

 

Uspomena na slavne bitke

U dugoj koloni učesnika marša bilo je i onih koji su zbog godina prisutnima mahali iz automobila, vojnih džipova ili invalidskih kolica koje su gurali njihovi unuci ili deca. Ni na njihovim licima nije se skrivalo šta za njih predstavlja podsećanje na uspomenu slavnih bitaka, kojom su i oni gradili savremenu budućnost.

Porodice sa decom, građani sa zastavama, tokom trajanja parade, dugim aplauzima i dužnim poštovanjem pozdravili su učesnike marša koji je počeo nešto posle devet sati pre podne.

Hrabro prkoseći godinama, veterani su ponosno i uzdignute glave prolazili ulicama glavnog grada Viktorije, a neskrivenim smehom i mahanjem uzvraćali su na pažnju kojom su ih nagrađivali građani. U jednom trenutku parada je na kratko prekinuta, godine su ipak sustigle jednog hrabrog veterana koji je pao usred kolone nakon lakšeg srčanog udara. Hitno je prevezen u obližnju Alfred bolnicu, ali pošto je stabilizovan, na lični zahtev vratio se nazad na paradu, kako bi bio sa saborcima.
 

Poziv mladima

Vukašin Vujičić, predsednik Organizacije četnika "Ravna gora", pozvao je mlade da se priključe tradicionalnom učešću Srba na Anzak maršu u Melburnu.
– Ove godine nas ima u manjem broju, ali srpska zastava se ponosno vijori na ovogodišnjoj paradi. Ove godine, za nas Srbe parada ima poseban značaj jer se obeleževa 100 godina od početka Prvog svetskog rata u kome je Srbija imala izuzetno veliki značaj. Moramo istorijske činjenice da prenosimo na naše mlađe, da znaju na naše slavne bitke i ratove. Zato i pozivam mlade da nas se pridruže i nastavimo ovu tradiciju – poručio je Vukašin Vujičić.

 

Cvijetin Jevtić sa natpisom "Srbi" na čelu kolone
 

Srpski veterani ponosno koračali

I ove godine, rame uz rame sa saveznicima, marširali su i Srbi. Na čelu kolone, koju su dugim aplauzima pozdravljali građani, ponosno je koračao australijski ratni veteran Gojko Ljepojević, sin preživelog logoraša iz Jasenovca, Mirka Ljepojevića. Natpis "Srbi" nosio je Cvijetin Jevtić, a venac, koji je položen ispred Spomenika sećanja, zajedno su nosili Marko i Jovan Banjanin.
Među ostalima, u koloni su bili: Žarko Dimitrijević, Ljuba Nagradić, Rade Mihajlović, Ilija Čubrilo, Jela i Ranko Bulatović, Vukašin Vujičić, Čedomir i Slobodan Vulović, Slobodan Milivojević i drugi.
Nažalost, zbog lošeg zdravlja, sa svojim veteranima ove godine nije bio Toma Banjanin, sekretar Prve srpske podružnice četnika i ratnika. Međutim, među prvima u srpskoj grupi bio je njegov brat, vremešni Marko Banjanin, borac četničke Dinarske divizije.
Pored toga što je aktivan u Srpskoj podružnici, čika Marko, kako ga svi odmilja zovu u Melburnu, jedan je od najaktivnih članova RSL organizacije na prikupljanju pomoći za udovice palih boraca i njihovu decu.
Tim povodom, televizija ABC, koja je direktno prenosila Anazak paradu u Melburnu, takođe je razgovarala sa Markom Banjaninom. Kao od najstarijih članova RSL-a, čika Marko je i jedan od najvrednijih njihovih aktivista.
– Nije mi teško, evo, sve do malopre sam prodavao RSL značke, kako bismo sakupili što veći prilog za pomoć deci i udovicama učesnika ratova. Sve dok me moje noge nose, sad mi je tek 89 godina, tako će biti. Moram da pomenem i Milijana Kulinčevića, koji pomaže, a ove godine nadamo se da će biti 15.000 do 20.000 dolara od priloga – rekao je za "Vesti" Marko Banjanin.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here