ATA Images
PODIGLA REGION NA NOGE: Milena Radulović sa advokatima ispred Višeg javnog tužilaštva

Kao kada pukne čir, tako je slučaj silovanja i seksualnog uznemiranja više desetina glumica, polaznica prestižne privatne škole glume Miroslava A, pokrenuo na društvenim mrežama pravu lavinu i ohrabrio i mnoge druge žrtve da javno progovore o sličnim, do sada nekažnjenim zločinima koji su se odigravali na fakultetima, u bolnicama, školama…

Ubrzo je formirana i posebna Fejsbuk grupa na kojoj su članovi odlučili da, svako iz svog ugla, ispričaju svoja iskustva. Najozbiljnije optužbe su upućene akademiku SANU i profesoru jednog beogradskog fakulteta.

Lascivni komentari

Žena koja iz straha nije želela da se predstavi tvrdi da joj je taj akademik “četiri godine zagorčavao život lascivnim komentarima”.

“Morala sam uvek da molim nekoga da ide sa mnom na konsultacije da me ne bi spopadao. Njegova uticajnost je toliko masivna da me je strah da o tome govorim jer mislim da će svi stati na njegovu stranu. Poslednji put na konsultacijama privukao me je sebi i poljubio u usta. Istrčala sam i plakala u NjC-u pola sata.”

Ovaj anonimni komentar je odmah izazvao reakcije.

“Istina! Svako predavanje započinje rečenicom ‘Ako ne uspete kao učiteljice, prvim zanatom uvek možete da se bavite tj. da budemo prostitutke”, navela je druga devojka koja je s tog fakulteta apostrofirala još jednog profesora, dodajući da “nema drugaricu kojoj nije nešto rekao, to su seksualne fore, zagrljaji, maženje” i da je “svaka koja je bila malo finija i uplašenija gore prošla”.

Ali, optužbe “pljušte” i kada je reč o nekim profesorima drugih fakulteta u Beogradu i Novom Sadu. Jedan mladić je objavio iskustvo svoje devojke:

“Kao polagaće kod njega u kabinetu, ušli unutra on joj rekao kao ‘priđi do mene’ i uhvatio je za zadnjicu i butinu…. Ona je počela da plače i izletela. Kroz deset minuta sam se stvorio na fakultetu napravio opšti haos, i sad da njoj ne pokvarim nešto nisam bio nasilan, ali sam pisao prijave, pretio tužbama…”

Doneti novi zakon

Tu su i slučajevi hirurga koji su pokušali da siluju pacijente, nastavnika iz osnovnih i srednjih škola, pa čak i instruktora iz privatnih auto-škola.

Vesna Stanojević, koordinator Sigurne ženske kuće, kaže za “Vesti” da slučajeva silovanja i seksualnog zlostavljanja bez sumnje ima u svojim profesijama i da je vreme da država razmisli o donošenju zakona kojim bi se ova problematika napokon regulisala.

– Slučaj silovanja Milene Radulović je pokrenuo jako dobru stvar, a to je da su žrtve smogle hrabrosti da progovore o onome što im se dogodilo, ali, da se ne lažemo, ovo je problem koji nije od juče. Zato je važno da ova borba mladih devojaka da dođu do pravde ne bude uzaludna. Već postoji zakon koji sankcioniše seksualnu zloupotrebu maloletnica, ali budućim zakonom bi trebalo da se reguliše da počinitelj sem sudske kazne izgubi posao i da se ubuduće zna da je problematičan – navodi Stanojevićeva.

Milena dala izjavu

Milena Radulović je dala izjavu u Višem tužilaštvu. Ona je to učinila u pratnji advokata Jugoslava Tintora i Denisa Bećirića. Prema pisanju beogradskih medija, posle nje, protiv vlasnika i profesora privatne škole glume Miroslava A, prijave je podnelo 20 devojaka – nekadašnjih učenica.

Sve zavisi od procene Sudskog veća

Zaprećena kazna za silovanje i seksualno uznemiravanje je u rasponu od pet do 15 godina.

– Zbog povreda žrtava koje se odmah posle takvih zločina potvrde u bolnici mnogo je lakše dokazivati ovakva krivična dela. Ovde je takva vrsta iznošenja dokaza nemoguća zbog protoka vremena, pa će sve zavisiti od procene Sudskog veća ko šta govori i šta od tog izrečenog može da ima elemente krivičnog dela – upozorava za “Vesti” ugledni beogradski advokat Toma Fila.

Sličnog je stanovišta i njegov kolega Borivoje Borović čija su deca kratko vreme pohađala tu školu.

– Kada su videli o čemu je reč, sami su napustili. Ovde će se najpre obaviti psihijatrijsko veštačenje optuženog, a može kasnije i psihološko veštačenje žrtava. Na osnovu tih dokaza i Sudsko veće će određivati o eventualnoj kazni. Nemam dileme da će njegovi advokati pokušati i proveru kredibiliteta svedoka, ali naše zakonodavstvo omogućava da neke od žrtava dobiju status posebno osetljivog svedoka – navodi Borović.

Dodatni strah

Vesna Stanojević nema dileme da će sudski proces zavisiti isključivo od Sudskog veća i njihove procene.

– Ukoliko od početka smatramo da nešto nije dokazivo, tada ono neće ni da se prijavljuje i takav način razmišljanja je pogrešan jer stvara dodatni strah kod žena da nastave da ne prijavljuju nasilje koje su doživele. Ukoliko ima volje i želje – sve može da se dokaže. Dovoljno je da se razmišlja iz ugla osobe koja nije krivac, već žrtva – ističe Stanojevićeva.

Svedočenja umetnica u Hrvatskoj i BiH

Slučaj silovanja glumice Milene Radulović dao je hrabrosti i nekim njenim koleginicama iz Hrvatske i BiH da javno progovore o svojim sličnim iskustvima. Lavina priznanja pojavila se na Fejsbuk stranici “Nisam tražila” gde je hrvatska glumica Ankica Dobrić navela da je imala slična iskustva s jednim profesorom i režiserom:

“Naravno, nudio se, nije bio agresivan, ali je pokušao. Kad nije uspeo, posle toga kod njega nisam više ništa glumila.”

Agoniju školovanja u Dramskom studiju u Sarajevu opisala je i Hasija Borić. Prvi put nakon 50 godina javno je progovorila o metodama kojima su se profesori služili na akademiji, a drugi to nemo posmatrali. Bilo joj je 17 godina:

“To je bila nastava da vam je neko držao ruku na klitorisu i govorio hajde, hajde, sećam se da smo recitovali Desanku Maksimović ‘Stani mala smrti’ a ja sam tada mislila da mi je samo da umrem”.

Svoje iskustvo je podelila i Jasna Ornela Beri koja je odbivši “ponudu” ostala bez diplome Dramskog studija:

“Pored nas i uz nas žive moralne nakaze. Koje nikada nisu kažnjene…”

Glumica Mona Muratović, koja radi u Velikoj Britaniji, takođe je opisala hod po mukama:

“Ja sam na kraju odabrala da verujem kritici u Velikoj Britaniji koja me je nazvala teatarskom Meril Strip nego palanačkom odgoju kako se glumi iz pi*ke, onako kako sam ja to dobila kao input. Te traume ostaju…”

“Nisi sama”

Iz dana u dan sve je veći broj poznatih glumaca koji pružaju podršku svojim koleginicama. Među onima koji su se oglasili su: Slobodan Ćustić, Radmila Živković, Nenad Jezdić, Gordan Kičić, Viktor Savić, Petar Benčina..

Nikola Đuričko koji je trenutno u SAD oglasio se na Instagramu.

“Podrška hrabrim devojkama! Ko dirne naše sestre, dirnuo je sve nas”, napisao je Đuričko uz heštegove “nisi sama”, “nisi kriva” i “prijavi nasilje”.

Miloš Biković je naveo da je Milena Radulović njegova “hrabra prijateljica”:

– To sam oduvek znao i kad sam je gledao na ispitima na FDU i dok smo radili u Rusiji zajedno. Da se nije desilo u mom bliskom okruženju, mojim prijateljicama, koleginicama, devojčicama koje sam gledao kako rastu u divne mlade žene i umetnice, verovatno nikada ne bih znao koliko to može da bude strašno. One znaju da imaju moju ljubav i moju podršku.