Pixabay,com
FOTO: Ilustracija

Meštani Cikota, koje su nemački vojnici streljali 19. oktobra 1941. godine, dobiće u ovom lozničkom selu spomen-obeležje, odlučili su odbornici Skupštine grada.

Uz podršku Mesne zajednice Cikote, loznički Saveza udruženja boraca Narodnooslobodilačkog rata pokrenuo je takvu inicijativu koja je prihvaćena.

Za realizaciju ove odluke formiran je odbor, a novac za izgradnju, uređenje i održavanje spomen-obeležja biće obezbeđen od Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. Odlukom je precizirano da će obeležje biti visoko oko četiri i po metra i postavljeno u centru Cikota. Među selima Jadra, koja su osetila svu svirepost nemačke kaznene ekspedicije tokom oktobra 1941. godine, našle su se i Cikote, gde su nemački vojnici išli po selu i ubijali sve što se kreće bez obzira na uzrast.

Vojnici Vermahta ovde su 19. oktobra ubili 396 civila, a među njima je bilo i 135 dece mlađe od deset godina. Za samo nekoliko dana u Cikotama, susednom Dragincu i još nekoliko okolnih jadarskih sela fašisti su pobili blizu 3.000 žena, dece i starih, a koliko su bili surovi svedoči i to da je među ubijenima bila i beba od tri dana. Likvidacija u jadarskim selima prvi je masovni zločin počinjen nad civilima tokom Drugog svetskog rata u Srbiji, a prethodio je onima u Kraljevu i Kragujevcu koje su Nemci počinili u istom mesecu – oktobru.

Svakog 14. oktobra u Dragincu u znak sećanja na streljane održava se komemoracija kraj spomen-kosturnice, a posle skoro osam decenija svoje spomen-obeležje dobiće i nevine žrtve u Cikotama.