B. Miličić
Parastos nastradalima

Parastosom u porti Crkve Svete velikomučenice Ognjene Marije i polaganjem venaca na spomen-ploču u Sijekovcu, u prisustvu rodbine, prijatelja i komšija stradalih, kao i zvaničnika RS, predstavnika SPC i brojnih udruženja, obeležena je 29. godišnjica od ubistva devet srpskih civila u tom selu. Mučki napad pripadnika hrvatske vojske, izveden 26. marta 1992. godine, bio je uvod u veliko stradanje srpskog naroda u Brodu i Posavini.

Ovdašnji Srbi bili su pod okupacijom regularnih vojnih snaga Hrvatske i hrvatsko-muslimanskih paravojnih formacija sve do 7. oktobra 1992, kada je Brod oslobođen. U Sijekovcu je pre tačno 29 godina za samo sat vremena ubijeno devet civila. Među njima su Jovan Zečević, sa svoja tri sina, od kojih je jedan bio dete sa posebnim potrebama i Luka Milošević sa dva sina.

Tog dana ubijeni su i Mirko Radanović i Sreto Trivić. Najstarija žrtva zverskog pokolja bio je Jovo Zečević, koji je imao 72 godine, a najmlađi je bio Dragan Milošević (17). Tokom okupacije u Sijekovcu život je izgubilo ukupno 46 civila. Za ovaj zločin do sada nije odgovarao niko od naredbodavaca i izvršilaca iz reda hrvatske vojske. Jedini do sada procesuirani je Zemir Kovačević, koji je osuđen na 10 godina zatvora.

Da jedan čovek sam nije mogao da organizuje zločin i pobije nevine ljude ukazao je premijer Republike Srpske Radovan Višković.

– Bio je to organizovani napad iz druge države i okupacija tadašnje BiH, a sada Republike Srpske, koja je trajala od marta do oktobra, a za to vreme je ubijeno više od pet stotina ljudi. Po oslobođenju Broda nađene su mnoge masovne grobnice. U njima su bili civili i nevino stradali građani ovog prostora, koji nisu mogli biti nikakva pretnja bilo kome. Srpska i njene institucije nikada neće dozvoliti da se te stvari zaborave – poručio je Višković.

Vladika Zvorničko-tuzlanski Fotije, koji je sa sveštenstvom služio pomen ubijenim civilima, istakao je da je ovde u Sijekovcu praktično počeo rat na ovim prostorima.

– Srbi u ovom mestu doživeli su tragičnu sudbinu da su napadnuti od svojih komšija Hrvata i Bošnjaka. Nastali su progoni, stradanje i mučeništvo. To se, nažalost, proširilo širom Republike Srpske i ostavilo pustoš, jer su srušene mnoge crkve, kuće i ljudske sudbine. Bio je ovo potres u dušama naroda, koji je tek bio zaboravio stradanja u Jasenovcu, Jadovnu, logorima i stratištima iz Drugog svetskog rata – podsetio je episkop. On je objasnio da je zbog toga naš narod morao da ustane da se brani i odbrani, ističući da je kao plod tog podviga nikla Republika Srpska i da je zato moramo čuvati bez obzira na sve razlike.

Kazniti zločince!

Predsednik Republičkog odbora za traženje zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Marko Grabovac podsetio je da i pored dokaza i dokumentacije, prosleđenih Tužilaštvu BiH i Haškom sudu, nema ni najave kada bi zločinci mogli biti procesuirani. Grabovac je poručio da uprkos tome odbor nikada neće odustati od zahteva da konačno neko odgovara za veliko stradanje srpskog naroda u Posavini.