EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ
Avdulah Hoti

Kosovski premijer Avdulah Hoti izjavio je da će Zajednica srpskih opština na Kosovu biti osnovana u skladu sa odlukom Ustavnog suda i da neće imati izvršna ovlašćenja.

– Zajednica kao takva nije predmet pregovora, jer je sporazumom zatvorena. Formiranje ZSO i izgled biće po sporazumu iz 2013. godine i mišljenju Ustavnog suda sporazumuno principima iz 2015. godine. Na neki način postavljamo element garancije da Zajednica neće imati izvršna ovlašćenja – rekao je Hoti u emisiji Rubikon na Kljan Kosova.

Hoti je istakao da je ZSO zatvorena tema i da o njoj neće biti reči u Briselu. On je dodao da su principi dijaloga jasni i da će se razgovarati samo o priznanju.

– Principi dijaloga su jasni. Razgovaraćemo samo o priznanju. Drugo, neće biti ugrožavanja suvereniteta. Priznanje će doći u aktuelnim granicama. O ovome smo se saglasili pred međunarodnim zvaničnicima, mi i srpska strana – dodao je Hoti.

Posetu specijalnog izaslanika EU Miroslava Lajčaka je ocenio kao važnu.

– Lajčakova poseta u interesu potvrđivanja principa i podršku koju EU daje procesu dijaloga. Bio sam u stalnom kontaktu sa njim i u Briselu i u Prištini. Dobro je što je poruka preneta svim političkim liderima. Drago mi je što proces dijaloga, kao takav, ima kompatibilnost političkog spektra u zemlji, sa jasnim principima da sporazum treba da se završi uzajamnim priznavanjem. Zajednica je jedan od elemenata konačnog sporazuma, obaveza koju je država Kosovo preuzela sporazumom ratifikovanim u Skupštini – rekao je Hoti.

Hoti je naglasio je da je potrebno da Zajednica postane deo konačnog sporazuma između Kosova i Srbije.

– Moramo biti oprezni da statut Zajednice bude pripremljen u skladu sa konačnim sporazumom i mišljenjem Ustavnog suda – rekao je Hoti.

Radujem se dijalogu Beograda i Prištine

Kosovski premijer Avdulah Hoti saopštio je da se raduje nastavku dijaloga Prištine i Beograda u Briselu u cilju postizanja sveobuhvatnog sporazuma o uzajamnom priznanju i normalizaciji odnosa.

Hoti je dočekao specijalnog izaslanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka u Prištini, sa kojim je kako je naveo u objavi na Tviteru vodio veoma produktivne razgovore.

– Veoma produktivna diskusija sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog između Kosova i Srbije, gospodinom Lajčakom – naveo je Hoti u bjavi.

Naglasio je da se raduje nastavku dijaloga Prištine i Beograda.

– Radujem se nastavku dijaloga u Briselu radi postizanja sveobuhvatnog sporazuma o uzajamnom priznavanju i normalizaciji odnosa – napisao je Hoti.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here