Tanjug
Rešenje je u kompromisu: Vučić sa Lajčakom

Dijalog Beograda i Prištine se nastavlja, poručili su posle sastanka u Beogradu predsednik Srbije Aleksandar Vučić i specijalni izaslanik EU za pregovore Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.

Srbija je, kako je kazao Vučić, otvorena za sve teme, ali je on insistirao na jednoj stvari – punoj implementaciji Briselskog sporazuma koju vidi kao uslov za uspešan nastavak dijaloga. Ponovio je i da treba da bude formirana Zajednica srpskih opština, dok je Lajčak istakao da sve dogovoreno, uključujući i ZSO, mora da bude ispunjeno i najavio da je sledeći korak pregovaranje o statusu te zajednice u Briselu.

– Da bi mi ispunili sve druge norme, treba da bude formirana ZSO – kazao je Vučić i dodao da Srbija Albance ne želi da doživljava kao neprijatelje, već da sa njima gradi budućnost. Dodao je da je na sastanku data zadovoljavajuća ocena o ekonomskim kretanjima Beograda i Prištine, vezanim za slobodan protok robe, kapitala i usluga.

Vučić je istakao da je bolje voditi razgovore koliko god oni ponekad bili teški ili loši nego nemati dijalog.

– U suprotnom može da dođe do urušavanja mira i gubitaka ljudskih života. Spremni smo za sastanak kad god ga Lajčak zakaže. Ići ćemo u Brisel i na najvišem i na tehničkom nivou. Želimo kompromis – rekao je Vučić i poručio da u Prištini razmisle šta je njihov posao.

Vučić kaže da je evropska budućnost za Srbiju veoma važna, ali i da će Srbija morati da ima jasnije određenje Brisela po pitanju EU integracija

– To nije floskula, kako zbog više investicija tako i zbog vrednosti za koje se borimo i što će pozicija Srbije biti snažnija u svetu što smo bliže članstvu u EU. Taj put određen je i time koliki napredak ćemo napraviti u odnosima s Prištinom – kazao je i zahvalio se Lajčaku na posvećenom radu i što želi da sasluša obe strane.

Lajčak je istakao dva cilja EU. Jedan je dijalog i normalizacija odnosa Beograda i Prištine, a drugi da se Srbija i Kosovo približe EU.

Pojasnio je da to šta znači normalizacija nije na Briselu da odlučuje, već to treba da bude dogovore dve strane.

– Mislimo da je normalizacija u interesu svakog građanina. Nismo tu da primoravamo bilo koga na bilo šta – kazao je Lajčak.

On smatra da je za četiri meseca napravljen pomak, jer je dogovor postignut oko više pitanja i za nestala lica i za ekonomsku saradnju.

– Sad se bavimo finesama oko ekonomskih potraživanja, imovine, nekretnina i pitanja vezana za ZSO. Bavimo se pitanjima koja nisu bila u pregovorima ili jesu, ali nisu ispunjena. Niz njih izaziva velika emocije, a ključ je da sve dogovoreno mora da se ostvari i ispuni – naglasio je Lajčak.

Ustav nije Biblija

Aleksandar Vučić je podsetio da je Briselski sporazum potpisan 2013. i da je prema njemu trebalo da bude formirana ZSO. Pokazao je akt, o kom se, kako kaže, malo govori, a to je plan implementacije sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, u kojem je, pod tačkom jedan menjanje ustava i zakona.

– Srbija je većinu tačaka ispunila, za razliku od Albanaca koji “nisu mrdnuli prstom” i prvo su rekli da ZSO nije u skladu sa Ustavom Kosova, a potom su i razne trikove izvodili – podsetio je Vučić.

Lajčak je ukazao da je pre njegovog dolaska na Kosovo bilo dosta različitih izjava, ali da je u Prištini imao 25 sastanaka i da nijedan od sagovornika nije rekao da neće ispuniti obaveze.

– Bilo je jasno rečeno da ono što smo obećali mora da se ispuni, uključujući zajednice. Logično je i da se Ustav menja. i to niko nije rekao da neće da se menja. Ustav nije Biblija. Ako se dogovaramo o ozbiljnim stvarima, to mora da se odrazi u ustavu – rekao je Lajčak.

Protiv veštačkih rokova

Miroslav Lajčak je uvek protiv veštačkih rokova. Da ih ima, kako kaže, postali bi njihovi taoci. On je izneo spremnost EU da pomogne da taj proces ide toliko brzo koliko su dve strane spremne da idu.

– Ne treba da ga veštački ubrzavamo, proces jeste vezan za EU perspektivu. Šta to tačno znači? Srbija ima otvorenih 18 poglavlja, u visokoj je fazi EU integracija i ubeđen sam da će uspeh dijaloga značiti puno na evropskom putu Srbije – rekao je Lajčak.

Polovičan rezultat

Nekadašnji šef diplomatije SRJ Živadin Jovanović (na slici) ne očekuje napredak u dijalogu do završetka predsedničkih izbora u SAD, a ulogu Lajčaka kao specijalnog predstavnika EU vidi kao “produženu ruku nemačkih interesa na Balkanu”. Rezultat Lajčakove posete ocenio je kao polovičan.

– U načelu je dobio saglasnost za nastavak dijaloga, ali ako se uzmu u obzir uslovi Prištine i stav prema ZSO teško je uskoro očekivati dijalog, a i ako dođe, teško je očekivati značajniji napredak – rekao je Jovanović.