EPA/Kusthrim Ternava

Direktor Kosovskog instituta za istraživanje i razvoj politike (KIPRED) Ljuljzim Peci izjavio je da Zajednicu srpskih opština treba osnovati, ali da ona treba da bude deo sveobuhvatnog paketa za normalizaciju odnosa Kosova sa Srbijom, prenosi Ljajmi.

Peci je to izjavio tokom predstavljanja tromesečnog izveštaja “Kosovski posmatrač: ruski diplomatski rat i dezinformacije medija, 15. avgust – 1. oktobar 2021”.

Dodao je da Kosovo ima međunarodnu obavezu da osnuje ZSO, jer se, kako je rekao, bez osnivanja iste ne može postići dogovor sa Srbijom.

– Kosovo ima međunarodnu obavezu da osnuje Zajednicu srpskih opština, jer smo u Skupštini Kosova ratifikovali sporazum iz 2013. godine kojim je to predviđeno. S druge strane, odluka Ustavnog suda Kosova ne negira osnivanje ZSO, već navodi primedbe na sadržaj sporazuma iz 2015. godine. Ustavni sud ne osporava ni naziv, uprkos onome što kosovski lideri kažu sada kada su na funkcijama. Mislim da ZSO treba da se osnuje, ali da treba da bude deo sveobuhvatnog paketa normalizacije odnosa sa Srbijom. Bez toga ne možemo da se dogovorimo sa Srbijom, a nećemo imati ni podršku i razumevanje međunarodne zajednice, oni to traže od Vašingtona do Brisela i svih ključnih aktera – rekao je Peci.

Komentarišući izjave premijera Kosova i Albanije o ujedinjenju, Peci je rekao da takve izjave štete i Kosovu i Albaniji u odnosu na međunarodnu zajednicu.

– Takve tendencije ne zabrinjavaju samo Rusiju, već nažalost i Brisel i Vašington. Takve igre dovode naše dve zemlje, koje za mene više imaju populistički karakter, u nezavidan položaj da se suprotstave ‘srpskom svetu’, što Srbija sve više shvata, a manje govori, dok Tirana i Priština mnogo više govore o ujedinjenju i veoma malo rade na tome. Malo je verovatno da će se te izjave realizovati, a nanose štetu i Albaniji i Kosovu. Ni Kosovo ni Albanija u ovoj situaciji, na Balkanu čak i kada se smiri, nemaju luksuz da se nose sa takvim političkim avanturama – rekao je Peci.

Naglasio je da s obzirom da je Albanija članica NATO, ujedinjenje Kosova sa Albanijom ne može da se obavi bez odobrenja svih zemalja članica Alijanse, jer to podrazumeva proširenje bezbednosnih garancija NATO za teritoriju Kosova.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here