“ZSO mora imati izvršna ovlašćenja u Vladi Kosova“

0

Beta/A. Z. B./DS
Briselski, ali i koalicioni sporazum o formiranju vlade Kosova garantuju da ZSO mora imati izvršna ovlašćenja: Aleksandar Jablanović
 

"Briselskim sporazumom i koalicinom sporazumom o formiranju vlade Kosova jasno je rečeno da ZSO mora imati izvršna ovlašćenja" – navodi Jablanović za Srnu.

On odbacuje tvrdnje Edite Tahiri, šefa  pregovaračkog tima Prištine,  da ZSO neće imati bilo kakva izvršna ovlašćenja.

"ZSO mora imati ta ovlašćenja. To smo obećali Srbima na severu Kosova i to je bio motiv zbog čega su Srbi sa područja četiri srpske opštine sa severa pokrajine izašli na lokalne, a kasnije i na parlamentarne izbore", navodi Jablanović.

On napominje da je formiranje ZSO sa izvršnim ovlašćenjima "jedna od crvenih linija za učešće Srpske liste u parlamentu i ostalim kosovskim institucijama".

"Ukoliko u budućim pregovorima na najvišem nivou krajem januara dođe do promene zacrtanih stavova,  Srpska će razmotriti šta joj je dalje činiti", kaže Jablanović.

On je odbio da odgovori na pitanje Srne: da li će Srpska lista napustiti kosovske institucije u slučaju da ZSO ostane bez izvršnih ovlašćenja,  kako to tvrdi Edita Tahiri.

Jablanović  zaključuje da će ZSO imati "neki vid izvršnih ovlašćenja" i da to neće biti obična  asocijacija sa ovlašćenjima koja ima svako udruženje građana.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here