Hadži Marko Vujičić
Zurabi Datunašvili

Prošlog vikenda Zurabi Datunašvili, Gruzin pod zastavom Srbije, postao je svetski šampion u Oslu, u istoj godini, kada je na Olimpijskim igrama u Tokiju osvojio bronzu, a na Evropskom prvenstvu u Varšavi se okitio zlatom. Ako pitate širi sportski svet u Srbiji, nije naš Zura samo ličnost nedelje, već godine.

Neće biti iznenađenje ako 30-godišnji momak, koji namerava trajno da se nastani u Beogradu, na kraju godine, kada se svode računi, bude izabran za najboljeg sportistu Srbije, jer nikome nije pošlo za rukom da u 365 dana, zapravo u nepunih šest meseci (24. april – 10. oktobar) da se popne na krov Evrope, sveta i bude bronzani na Olimpijskim igrama! Kapa dole, majstore!

Na strunjači zver, van nje – momak mekog srca. Za razliku od borilišta na kome protivnike “kopča”, pobeđuje tušem, baca po strunjači, van dvorane Datunašvili sve razoružava osmehom. Ono što smo znali potvrdilo se onog trenutka kada je ušetao u redakciju “Vesti”, nasmejan, iako umoran od puta i brojnih obaveza koje donosi svetsko zlato.

– Nije mi teško – kaže Zura, kako ga zovu svi u Srbiji.

A Zurabi nije samo neko ko se takmiči za našu zemlju, ili na taj način zarađuje “novac za hleb” već neko ko je istinski zavoleo našu lepu Srbiju.

– Srećan sam ovde. Ljudi me prepoznaju na ulici, prilaze, žele da popričamo, da se slikamo… Otvoreni su. To mi se mnogo sviđa. Osećam se voljeno na svakom koraku. Mnogo mi je lepo, zato planiram ovde da živim. Volim i Gruziju, moj Tbilisi, ali ovde sam pronašao sreću.

Neki bi rekli, hvala Gruziji što nam je prepustila Datunašvilija. Nije tajna da je već tada uspešni takmičar došao u sukob sa predsednikom Rvačkog saveza Gruzije, koji ga je fizički napao posle jednog državnog prvenstva i razbio mu glavu. I, ne, nije kažnjen predsednik, već Zurabi! Suspendovan je. U tom trenutku je izgledalo da je njegovoj karijeri kraj.

Nudili su mi Kazahstanci, ali i još neki rvački savezi da se takmiči pod njihovom zastavom, međutim, adut Srbije bio je Mihail Kadžaja, takođe Gruzin u sastavu Srbije. Miša je već bio član “orlova” kada je pitanje trenera Proletera Vojislava Trajkovića “Šta je sa Zurom?” promenilo sudbinu momka iz Tbilisija. Predsednik Rvačkog saveza Srbije, Željko Trajković, odmah je krenuo u “lov” svestan da je reč o “kapitalcu”. Posle šest meseci, Zura je bio Srbin, sa prebivalištem u Zrenjaninu.

– Jedne noći, dok sam razmišljao šta dalje, šta ću sa životom, karijerom, stigla je poruka: “Ćao, Zura. Da li znaš ko sam ja?” Odgovorio sam da ne znam, a onda ostao šokiran kada je u novoj poruci na Instagramu pisalo “Predsednik Rvačkog saveza Srbije”. Bio je to Željko Trajković. Bio sam oduševljen. Odmah sam znao da je to ono što želim. Život mi se promenio – iskren je svetski i evropski šampion.

Promenio se i sastav reprezentacije Srbije. U kategoriji do 87 kilograma, u grčko-rimskom stilu, mesto je postalo rezervisano za Datunašvilija koji niže uspehe, a mi im se radujemo.