Žvakaća guma nije najgora stvar na svetu, ali njeno konzumiranje može biti i loše, ukoliko ne žvaćete “pravu” žvaku.

Određene žvakaće gume sadrže šećer koji može da uzrokuje stvaranje karijesa i propadanje zuba. Istraživanja pokazuju da je žvaku koja sadrži šećer najbolje žvakati petnaest minuta – za to vreme iz žvake će “izaći” sav šećer te će se proizvesti dovoljno pljuvačke koja će isprati njegove ostatke sa zuba.

Većina stomatologa preporučuje konzumiranje žvaka koje ne sadrže šećer. Bolje potražite žvakaće gume koje su zaslađene ksilitolom. On zvuči kao hemikalija, ali je zapravo prirodni zaslađivač. Određeni proizvođači žvakaćih guma koriste ga kao zamenu za šećer. Konzumiranje žvakaćih guma koje sadrže ksilitol ne samo da stimuliše proizvodnju pljuvačke što smanjuje loš mzadah nego i spriječava oralne bakterije u proizvodnji kiselina.

Žvaka može biti i uzrok glavobolje. Prilikom žvakanja koristi se osam različitih mišića lica. Nepotrebno žvakanje može stvoriti hronično stezanje ova dva mišića, koji se nalaze blizu slepočnica. To može izvršiti pritisak na nerve koji se nalaze u ovom dijelu glave što, na kraju, može dovesti do hroničnih i čestih glavobolja.

Žvak može pouzrokovati i nadutost i stvaranje gasova kod osoba koje pate od sindroma iritabilnog kolona i drugih želučano-crijevnih poremećaja. To se dešava jer prilikom žvakanja gutamo dodatni vazduh što može da izazovei neprijatnosti kod već iritiranih creva.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here