pixabay.com

Vest o organizovanju razgovora na najvišem nivou između Beograda i Prištine, a uz posredovanje Vašingtona, naišla je na neprijateljski prijem kod pojedinih lidera i zvaničnika EU, piše briselski nedeljnik “Nju jurop”.

Mnogi, međutim, smatraju da je upravo inicijativa zvaničnog Vašingtona uticaj na to da se EU trgne iz višemesečnog “samozadovoljstva”.

Razgovore je, naime, organizovao specijalni izaslanik američkog predsednika Donalda Trampa za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel i oni su 25. juna odloženi zbog objavljivanja predloga optužnice Specijalnog tužilaštva protiv Hašima Tačija, Kadrija Veseljija i drugih osumnjičenih za niz zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina, uključujući ubistva.

Pojedini lideri i zvaničnici EU su svog nekadašnjeg saveznika SAD optužili za ugrožavanje 20-godišnjeg, iako u zastoju, mirovnog procesa, preneo je nedeljnik “Nju jurop”.

EU se, navodi nedeljnik, posebno protivi crtanju novih karti na Balkanu, verujući da bi to otvorilo Pandorinu kutiju u regionu koji je etnički isprepleten i u kome postoje teritorijalne pritužbe i apetiti, dok je Grenel negirao da je tako nešto ikada bilo na stolu.

Neimenovani zapadni diplomata izjavio je za nedeljnik “Nju jurop” da je objavljivanje predloga optužnice veoma kasnilo zbog pandemije koronavirusa i da to ne treba tumačiti kao podrivanje američke inicijative.

Zvaničnici EU izrazili su zabrinutost da će Tači, koji je izjavio da pregovori sa Beogradom pod okriljem EU nisu zavređivali njegovo vreme, pokušati da sklopi sporazum sa američkom administracijom ako optužbe protiv njega budu odbačene ili ih Specijalno tužilaštvo povuče.

Predštojeći dani će pokazati šta će Grenel uraditi sledeće, ali većina analitičara procenjuje da razdor između zapadnih saveznika šteti miru i stabilnosti u nestabilnoj Evropi.

Njihovo rivalstvo, takođe, usložnjava napore da se blokira rastući uticaj Rusije i Kine.

“Ako ništa drugo, Grenelova inicijativa zapalila je iskru da EU počne sa radom na tom problemu nakon višemesečnog samozadovoljstva”, rekao je drugi zapadni diplomata.

Zapravo, razgovori pod okriljem EU, koji su započeti 2011. godine, rezultirali su sa 30-ak sporazuma od kojih većina nije sprovedena.

Poslednji zastoj u njihovim razgovorima trajao je skoro dve godine, preneo je “Nju jurop”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here