EPA/MICHAEL REYNOLDS
Foto: Arhiva

Visoki zvaničnik američke administracije odbacio je danas ponovljene tvrdnje Pekinga da je balon, koji je oboren iznad Atlantika nadomak Južne Karoline, bio “jednostavno samo za civilnu upotrebu” i da je “slučajno” ušao u američki vazdušni prostor.

– Ovo je bio kineski balon za nadzor koji nije slučajno preletao SAD i Kanadu. Uvereni smo da je namera bila da se nadgledaju osetljive vojne lokacije, jer mu je ruta bila u blizini mnogih potencijalno osetljivih lokacija, što je u suprotnosti sa objašnjenjem vlade NR Kine da je reč o meteorološkom balonu – rekao je neimenovani američki zvaničnik, preneo je Si-En-En.

Ovaj američki zvaničnik je potvrdio da je još jedan “kineski balon za nadzor” istih karakteristika primećen iznad Centralne i Južne Amerike.

– Oba balona nosila su opremu za nadzor koja obično nije povezana sa standardnim meteorološkim aktivnostima ili civilnim istraživanjima – rekao je američki zvaničnik.

Tvrdi da je Kina u stanju da “aktivno upravlja balonima i usmerava ih na određene lokacije”, jer su opremljeni malim motorima sa propelerom.

Američki zvaničnik je rekao da je Kina godinama koristila ovakve balone za nadzor koji su detektovani na pet kontinenata.

Zvanični Peking je danas oštro reagovao zbog obaranja balona i saopštio da zadržava pravo da “preduzme dalje akcije”, kritikujući SAD zbog “očigledno preterane reakcije i ozbiljnog kršenja međunarodne prakse”.

U danas objavljenom saopštenju se navodi da Kina odlučno podržava legitimna prava i interese kompanije u čijem je vlasništvu balon i da istovremeno zadržava pravo da “preduzme dalje mere kao odgovor” na američko obaranje balona, preneo je ranije AP.

3 COMMENTS

  1. Poio vuk magarca,jedan oboren imaju drugi,kao da su Ameri drugaciji,sta rade avaxi iznad Srbije,pa te svabske letilice niko ne obara

  2. Zasto da ih obara kad je Nemacka puna Srba. Cak joj se i predsednik Vucic zahvaljuje na nesebicnoj pomoci Srbiji.

  3. Smejurija Amera koja scena oko jednog balona koga nisu ni videli kad usao.Ako nevide balom kinzdal ce jos teze videti smeje im se ceo svet.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here