MN Press

Ukoliko se prvobitna odluka potvrdi, onda će ABA liga kakvom je znamo prestati da postoji, saopštio je Košarkaški klub Crvena zvezda.

ABA liga je donela odluku o utakmici Budućnost-Crvena zvezda. Kaznila je crveno-bele sa 20.000 evra, registrovala meč sa 20:0 u korist domaćina i oduzela bod ekipi Dragana Šakote.

Tim povodom oglasio se srpski tim.

“Dobili smo odluku disciplinskog sudije ABA lige Saše Pavličića Bekića, koja se bazira isključivo na zapisniku delegata. U istoj odluci, koja je uslovnog karaktera, jasno se navodi da ‘o registraciji utakmice ne odlučuje disciplinski sudija i da se odluka može primeniti tek kada Predsedništvo donese odluku o našem zahtevu oko odlaganja utakmice’. Ukoliko donesu pozitivnu odluku o našem zahtevu i odlože utakmicu, odluka o kažnjavanju, koja je uslovna, ne važi”, navodi se u saopštenju.

Ko je doneo odluku?

Pored toga, u Zvezdi navode da u odluci postoje brojne kontradiktornosti.

“Jedna od njih je da ‘prema izveštaju delegata, svim dopisima i predsedniku ABA lige Domagoju Čavloviću liga nije donela nikakvu odluku o odlaganju utakmice’. Mi smo jasno i glasno u svojim dopisima, prigovorima i dopunama naveli da nismo dobili odluku ABA lige da meč može da se odigra u predviđenom terminu. Takođe, skrećemo pažnju javnosti da se u obrazloženju jasno navodi da ‘ova kazna ne egzistira u slučaju ukoliko Predsedništvo ili novi direktor i sportski direktor donesu drugačiju odluku kao nadležni organi za ovaj slučaj’. Ista vrhovna tela imaju pravo da preinače i ostale uslovne kazne – novčanu kaznu i oduzimanje boda”.

Sa Malog Kalemegdana naglašavaju da su učinili sve što su mogli, prenose „Novosti“.

“Uradili smo sve što je bilo u našoj moći da dobijemo pravovremeni odgovor lige, kao i svih nadležnih bezbednosnih organa Republike Srbije oko odlaska i odigravanja utakmice u Podgorici. Podsećamo da je u pitanju bila viša sila i da okolnosti nemaju veze sa sportom i na njih klub nije mogao da utiče. Pošto se disciplinski sudija, osim što je doslovno tumačio izveštaj delegata, ogradio i prebacio odgovorilo na Predsedništvo i novi menadžment takmičenja, očekujemo da svi organi u čijoj je to nadležnosti promene ovu odluku. Da budu mudri, pragmatični u situaciji koja celu ABA ligu i sve klubove stavlja na ispit i dovodi u pitanje njenu budućnosti i na prvom mestu – regularnost”.

ABA liga prestaje da postoji

KK Crvena zvezda ima jasnu poruku u slučaju da odluka ne bude preinačena.

“U slučaju da se oni koji treba da odluče o epilogu ove utakmice, kruto drže samo slova, ne i okolnosti u kojima je trebalo da bude odigrana utakmica u Podgorici i kao merodavni potvrde ovu uslovnu odluku disciplinskog sudije koji se, ponavljamo, i samoproglasio nenadležnim za izricanje konačne kazne, onda će ABA liga kakvom je znamo – prestati da postoji! Mi smo svoje razloge jasno naveli na konferenciji za medije. Događaji posle toga su samo doneli potvrdu ispravnosti naše odluke da zbog više sile ne idemo u Podgoricu. Zato očekujemo hitno odlučivanje Predsedništva ABA lige ovim povodom i odluku o odigravanju nove utakmice, bez ikakve kazne. Sve ostalo će označiti kraj ABA lige”, navodi se u saopštenju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here