U revanšu prvog kola kvalifikacija za Ligu šampiona “crveno-beli” na “Marakani” savladali litvanskog prvaka Suduvu s 2:1 (prvi meč 0:0), a sledeći protivnik im je HJK iz Helsinkija.

Zvezda – Suduva 2:1 (1:0 Boaći u 4, 2:0 Marin u 29, 2:1 Topčagić u 90+5)

Zvezda: Borjan, Gobeljić, Babić, Milunović, Rodić, Jovičić, Ben, Jovančić, Ivanić (od 82. Vukanović), Marin (od 87. Pavkov), Boaći (od 63. Stojković). Trener: Milojević.

Suduva: Kardum, Švrljuga, Kerla, Jankauskas, Živanović, Slavickas (od 63. Hladik), Golubickas, Čađenović, Verbickas (od 76. Rikets), Gotal (od 51. Tadić), Topčagić. Trener: Čeburin (Kazahstan).

Od povratka među “crveno-bele”, poslednjeg dana prelaznog roka prošlog leta, napadač iz Gane Ričmon Boaći nije ličio na ubojitog golgetera koji je osvojio Zvezdinu publiku. Uglavnom je bio neprimetan i bezopasan po protivnički gol.

Protiv Suduve druga pesma. Pogotkom baš u njegovom stilu, kad ne časi časa u bilo kojoj poziciji da je, otključao je u 4. minutu bravu litvanskog prvaka. Kasnije u prvom poluvremenu, već pri Zvezdinom vođstvu s 2:0 Marinovim lepim golom u 29. minutu, na sličan način je stavio Hrvata Karduma na iskušenje, a ovaj je rukama odbio loptu u stativu. U drugom delu, na Marinov oštar centaršut, munjevito se stvorio ispred čuvara, što je bio dobar utisak o njegovoj želji iako loptu nije zahvatio kako je želeo pa je ona prohujala pored stative.

Budući da je zatresao mrežu prvi put još od duela s niškim Radničkim sredinom prolećnog dela prošle sezone, prvo je otrčao da radost podeli s Milojevićem, verovatno iz zahvalnosti za trenerovo strpljenje.

Kolika je zaista korist od Boaćija, Zvezda će videti već u utorak. Na “Marakanu”, na prvi megdan u drugom kolu, dolazi finski prvak Helsinški fudbalski klub (HJK), koji je strepeo protiv Torshavna na Farskim Ostrvima uprkos pobedi kod kuće s 3:0. Farani su vodili s 2:0, a završeno je 2:2 pogocima krilnog napadača Riskija.

Zvezdi je protiv Suduve, koja je snage nekog našeg prvoligaša, ostvarila želje rano. Prednost s 2:0 već posle prvih pola sata igre omogućila joj je da u nastavku bude mirnija i da vreba prilike iz protivnapada.

Pored gola litvanskog tima, koji je pao dockan za bilo kakvu nadu, po jednom su prečku uzdrmali i Zvezda, topovskim udarcem Bena, i Suduva. Gobeljić je u 60. minutu nesmotrenim pogibeljnim startom odneo protivničkog igrača pa je zasluženo isključen.

Kraj

90+5… 2:1 – Umuvana je lopta u Zvezdin gol. Iako je Borjan vrhovima prstiju u padu odbranio prvi udarac, Topčagić je pritrčao da je ubaci u mrežu. Pogledajte OVDE.

90`: Lepa Zvezdina akcija u tri poteza. Vukanović je uočio na desnoj strani usamljenog Stojkovića koji je nadirao, ovaj je odložio loptu Jovičiću, a njegov šut je završio pored stative. Zatim je Pavkov pokušao iz prve iskosa kad mu se lopta namestila za jak šut.

Šest minuta nadoknade vremena

89`: Posle efektnog Rodićevog prodora lopta se odbila do Bena koji topovskim udarcem uzdrmao prečku.

86`: Igrač Suduve sa oko šest metara pogodio prečku glavom na upotrebljiv centaršut. Borjan se izvio, nije mogao ništa, ali je imao saveznika.

83`: Dva puta u dva minuta start nad Benom s leđa, a drugi put u kaznenom prostoru. Sudija nem, a Milojević razjaren.

77`: Verovatno da je bio penal za Zvezdu. Marin je u protivnapadu odlično poslužio Stojkovića, koji je nastavio u naletu ka golmanu Suduve. Protivnički igrač ga je odgurnuo s leđa, bek “crveno-belih” se strovalio u šesnaestercu, ali je Mađar pokazao da se igra nastavi.

68`: Odlična šansa za Ivanića koji je levom iskosa pucao pravo u golmana koji je već bio u padu. Ivanić je i presekao napad Suduve, a for mu je zatim dao Marin glavom da izbije sam ispred čuvara mreže litvanskog prvaka.

60`: Gobeljić dobio crveni karton zbog pogibeljnog starta kojim je pored aut linije pokosio Slavickasa. Litvanski igrač je s terena iznesen na nosilima. Izgleda da je prelom noge.

58`: Rodić je pokušao snažnim udarcem iz slobodnjaka s 25 metara, ali neprecizno.

48`: Dobra prilika za Boaćija na Marinov oštar centaršut. Udarac Ganjanina je fijuknuo pored stative pošto ipak nije zahvatio loptu nogom kako je želeo. U stilu Pančeva munjevito se pojavio ispred čuvara.

Počelo je drugo poluvreme. Nema izmena u Zvezdinom timu.

Helsinški fudbalski klub, izvesno je, kroz nedelju dana posle 22 godine dolazi na “Marakanu” za prvu utakmicu drugog kola. Sa Zvezdom se sastao u prvom kolu kvalifikacija za Kup pobednika kupova 1997. Pobedio je na Olimpijskom stadionu u Helsinkiju s 1:0, ali su “crveno-beli” s 3:0 bili neumoljivi u revanšu golovima Dejana Stankovića (dva) i Zorana Njeguša iz penala.

Na Farskim Ostrvima Torshavn – HJK 2:2 (prvi meč 0:3).

Završeno je prvo poluvreme. Zvezda je s dva gola načinila veliki korak ka sledećem kolu.

38`: Boaći se stuštio iskosa ka golu, a na sličan način kao kada je zatresao mrežu jako je šutirao, ali se lopta od ruku Suduvinog golmana odbila u stativu.

Na Farskim Ostrvima domaći Torshavn poveo i s 2:0, ali je Helsinki, kojem je meč kod kuće pripao s 3:0, smanjio na 2:1. Tamo se igra poslednja trećina utakmice.

View this post on Instagram

Марииин!!! 2:0!!! ⚽?⚪ #fkcz

A post shared by Nasa Crvena Zvezda (@nasacrvenazvezda) on

29`: 2:0 – Strelac je Marin koga je Ben lepo uočio, a Zvezdin kapiten je plasiranu loptu poslao neuhvatljivo u ugao Suduvinog gola sa oko desetak metara.

Na severnoj tribini, gde su najodaniji navijači, razvijen je transparent s porukom podrške obolelom Siniši Mihajloviću, jednom od tvoraca najveće Zvezdine radosti, u Bariju 1991. Huci ohrabrenja i povratniku u košarkašku sekciju “crveno-belih” centru Ognjenu Kuzmiću, koji je imao tešku saobraćajnu nesreću.

15`: Prvo uzbuđenje pred Zvezdinim golom. Na njenu sreću bosanski napadač Topčagić u padu je nogom iz neposredne blizine preko gola poslao oštar centaršut. Babić je ostao kratak u skoku.

4`: 1:0 – Zvezda krenula kako je i želela. Elegantan pas Bena u kazneni prostor Suduve gde se Boaći pravovremeno iskrao iza leđa njene odbrane. Reskim udarcem u bliži ugao neumoljivo je napadač “crveno-belih” snažnim udarcem savladao Hrvata Karduma.

Na Farskim Ostvrvima posle prvog poluvremena domaći Torshavn vodi s 1:0 protiv HJK iz Helsinkija. Finski prvak je kod kuće pobedio s 3:0. Uspešniji bi igrao sa Zvezdom u drugom kolu, ako naš šampion prođe, a prva utakmica bila bi u Beogradu kroz nedelju dana.

Utakmica je počela. Sudi Mađar Farkaš. Ima oko 20.000 gledalaca.

Milojević se opredelio za sastav koji je i najavljivan, a krenuo je i u Marijampolju. Rezerve su golman Popović, Vulić, Pavkov, Simić, Stojković, Jevtović i Vukanović.

Pogled na zapadnu tribinu koja ima obnovljeni deo s novim sedištima

Naš prvak je sa Suduvom igrao i u prošloj sezoni, ali u drugom kolu. Prvi meč je bio na “Marakani”, a na uzvratnu utakmicu (2:0) otišlo se s pobedom 3:0 golovima Ebisilija i Radonjića (dva).

Evo podsećanja na taj meč.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here